Thorning: Grønland må udvinde uran men ikke eksportere det

Statsministeren siger, at Grønland har ret til selv at træffe uranbeslutning - men ikke til eventuel eksport.

Danmark har længe været i dialog med Grønland om brydning af uran, og den fortsætter efter den grønlandske beslutning.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt er lovgivningen klar, når det gælder Grønlands ret til at beslutte at åbne for brydning af uran.

Det grønlandske landstings besluttede i aftes med et snævert flertal at ophæve nultolerancen i forhold til uran.

- I selvstyreloven fra 2010 står det jo sort på hvidt, at Grønland har overtaget råstofområdet. Konsekvensen af det er, at Grønland selv kan beslutte at ophæve nultolerancen i forhold til uran, siger hun.

Et anliggende for Danmark

Statsministeren understreger dog samtidig, at der stadig kan være elementer af Grønlands håndtering af den udvundne uran, som Danmark har kompetence over.

- Der kan være nogle konkrete dispositioner i forhold til udvinding af uran og eksport af uran, som kan have betydning for udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken og dermed et anliggende for Danmark, siger statsministeren.

Hun understreger, at Danmark længe har været og stadig er i tæt dialog med Grønland om sagen.

Et komplekst område

Og hun ønsker på nuværende tidspunkt ikke at gå ind i diskussionen om, hvorvidt der skal laves en aftale på forhånd, eller om man skal håndtere situationerne, når de måtte opstå.

- Jeg tror ikke, det tjener noget formål at gå ind i den juridiske diskussion. Det er et temmelig komplekst område. Vi er netop gået i gang med at afdække det her område og finde nogle fornuftige løsninger, siger Thorning.

EL: beklagelig og problematisk

Enhedslisten kalder den grønlandske beslutning for beklagelig og meget problematisk.

Han mener, at det er vigtigt, at anerkende, at Grønland har behov for at udvikle andre indtægtskilder end fiskeri og turisme.

- Men Grønland har rige forekomster af såkaldt strategiske mineraler og sjældne jordarter, som kan udvindes uden at der følger uran med op, påpeger han.

Samtidig mener Finn Sørensen, at beslutningen lægger pres på rigsfællesskabet.

/ritzau/

Facebook
Twitter