Thorning: Man bliver klogere af ikke at være på hele tiden

Der var øl, vand, vin og vittigheder, da Helle Thorning-Schmidt tog afsked med dansk politik i Folketinget i dag

Det tog Helle Thorning-Schmidt knap en halv time at dele kram og håndtryk ud til de mange, der var kommet for at tage afsked med den tidligere statsminister og partiformand i Fællessalen på Christiansborg. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Efter 11 år er Helle Thorning-Schmidt blevet forhenværende medlem af Folketinget.

- Det er faktisk ikke så dårligt endda. Det er lidt spøjst at opdage, at man uden at gøre noget som helst både bliver klogere og sødere af bare at lade være med at være på, sagde tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt til venner, partifæller og andet godtfolk ved sin afskedsreception i Fællessalen på Christiansborg i dag.

Her blev hun lykønsket af en lang række andre forhenværende: Forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, forhenværende LO-formand Harald Børsting, forhenværende skatteminister Carsten Koch, de konservatives forhenværende formand Lars Barfoed, forhenværende kulturminister Jytte Hilden og forhenværende udenrigsminister Holger K. Nielsen, der fik sig en cola i baren med Udenrigsministeriets nuværende departementschef.

Det er lidt spøjst at opdage, at man uden at gøre noget som helst både bliver klogere og sødere af bare at lade være med at være på

helle thorning-schmidt (S)

Til tonerne af Kool and the Gangs 'Celebration' tog koryfæerne turen ned af trappen til håndtryk og krammere med dagens hovedperson.

Løkke har fået respekt for Thorning

Første taler til at ønske Helle Thorning godt i vej var hendes argeste modstander gennem mange år, nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, der indrømmede, at han skam har stor respekt for Helle Thorning. 'Måske snarere; jeg har fået stor respekt for dig'.

- Du har været en overordentlig stærk repræsentant for Danmark ude i verden. Du har begået dig hjemmevant alle steder, du har samarbejdet med verdens mægtigste mænd. Og det er ikke noget jeg tror, det er noget jeg ved. Det er dokumenteret ... Vi har det på selfie, sagde Lars Løkke til de tilstedeværende morskab.

Den siddende statsminister havde også tak med i sin tale:

- Tak fordi du indimellem valgte at lave politik med Venstre. Og ikke med Enhedslisten, dit eget parlamentariske grundlag. Det var godt for Danmark, sagde Løkke.

- Det var så lidt, lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen, der stod blandt tilhørerne midt i Fællessalen.

Helle Thorning-Schmidt går som bekendt over danmarkshistorien som landets første kvindelige statsminister.

- Det var på tide, kan man sige ... Så har vi prøvet det, kunne man tilføje, sagde Lars Løkke og blev afbrudt først af latter, så at buhråb.

Herefter gav den siddende statsminister den forhenværende et forsigtigt kram. De har et godt forhold, lod begge forstå, trods de mange kampe. Og som Thornings efterfølger som S-formand, Mette Frederiksen, sagde 'Konfliktsky har du aldrig været'.

Thorning gik aldrig fra Snøvsen

Derefter tog, hvad dagens konferencier Mogens Jensen (S) kaldte 'en naturlig taler' ordet. De radikales formand Morten Østergaard med en lang række referencer til børnebogen om Snøvsen.

- Hvis der var noget, du aldrig gjorde, var det at gå fra snøvsen. Jeg spørger mig selv: Er der nogen andre regeringsledere i dén periode 2011-15 kan sige, at de på en og samme tid fik gang i beskæftigelsen, flere i uddannelse, fattigdommen ned og investeret i den grønne omstilling?

Du har været en overordentlig stærk repræsentant for Danmark ude i verden. Du har begået dig hjemmevant alle steder

lars løkke rasmussen (V) statsminister

Det mente Morten Østergaard ikke, der var. Der var stor tak begge veje mellem de radikale og Socialdemkoraterne, mens de forhenværende regeringspartnere i SF ikke blev nævnt i talerne.

I næste uge begynder hverdagen igen for Thorning, denne gang som øverste chef i Red Barnets internationale afdeling i London. Langs væggene i Fællessalen hang der plakater med Socialdemokraternes logo og partinavn og med et 'TAK' i stor størrelse.

- Det er faktisk det eneste, jeg har lyst til at sige. Tak. Det bliver meget svært at sige ordentlig farvel, sagde Helle Thorning-Schmidt til taktfaste klapsalver.

Da det sidste tak var sagt, erklærede Morgens Jensen baren, der længe havde været åben, for åben, og der blev skruet op for Mø og megahittet med omkvædet 'Someone to lean on'.