Thorning og 25 procent af verdens ledere er ikke på Twitter

En undersøgelse viser, at tre ud af fire statsledere er på det sociale medie Twitter.

Helle Thorning-Schmidt nævnte blandt andet det sociale medie Twitter i sin nytårstale tirsdag aften. Hun er blandt de 25 procent af verdens statsledere, der ikke har en profil på Twitter. (Foto: © Keld Nauntoft, Scanpix)

Tyrkiske Abdullah Gül er der. Storbritanniens David Cameron er der.

Hugo Chávez fra Venezuela og Norges Jens Stoltenberg ligeså.

Faktisk er tre ud af fire af verdens statsledere på det sociale medie Twitter. Det viser en undersøgelse fra december 2012, hvor digitaldaya.com har undersøgt 164 lederes aktivitet - eller mangel på samme - på Twitter.

Se undersøgelsen her.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er blandt de 41 statsledere i undersøgelsen, der ikke har en profil på Twitter. Mediet blev ellers nævnt i statsministerens anden nytårstale tirsdag aften:

- Jeg tror ikke, at jeg er den eneste mor, der – nogen gange forgæves – forsøger at tale med om apps, twitter og instagram, sagde Helle Thorning-Schmidt med henvisning til den teknologiske udvikling.

Twitter kan sætte politisk dagsorden

Selv om Helle Thorning-Schmidt endnu ikke er at finde på Twitter, der er kendt som mediet med plads til kun 140 tegn i en såkaldt opdatering, er statsministeren at finde på andre sociale medier.

På Facebook er Helle Thorning-Schmidt en særdeles populær dame med mere end 143.000 Facebook-brugere, der følger hende.

Alligevel ligger der for statsministeren en uudnyttet mulighed på Twitter. Det mener DR Nyheders redaktør for sociale medier, Lars Damgaard Nielsen.

- Et af de mest debatterede emne på Twitter er danske politik, og dem der i Danmark bruger Twitter går meget op i politik. Så hun går glip af en dedikeret gruppe af danskere, som brænder for politisk debat, siger Lars Damgaard Nielsen.

Han henviser også til, at det ofte lykkes politikere at sætte dagsordenen fra en Twitter-profil.

- Ud over at der bliver debatteret politik, er Twitter også et nyhedsmedie, hvor en politiker selv kan sætte dagsordenen overfor de mange journalister, der bruger Twitter. Vi ser Margrethe Vestager sætte dagsorden med sine billeder på Twitter, og en Barack Obama der udråber sig selv til vinder af præsidentvalget før nogle medier, siger Lars Damgaard Nielsen.

Løkke holder pause på Twitter

Lars Damgaard Nielsen vover i øvrigt at komme med den forudsigelse, at Helle Thorning-Schmidt vil komme på Twitter i løbet af det kommende år.

- Hvis jeg skal komme med en spådom for 2013, så er det, at Helle Thorning-Schmidt ender med at komme på Twitter. For det er det næste naturlige skridt, hvis hun skal udvide sin tilstedeværelse på sociale medier og gerne vil mere i dialog med danskerne, siger Lars Damgaard Nielsen.

Oppositionsleder og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har en Twitter-profil, som han dog ikke har opdateret fra siden september 2011, hvor han tabte valget.