Thorning og Auken forsvarer Rio+20-aftale

Connie Hedegaard og ngo'er kritiserer Rio-aftale. De ved endnu ikke, hvordan den kan bruges, siger regeringen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sammen med andre kvindelige ledere ved Rio+20-mødet. (Foto: © EVARISTO SA, Scanpix)

Mens FN's verdenstopmøde i Rio fredag lakker mod enden, forsvarer både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og miljøminister Ida Auken (SF) det slutdokument, som miljø- og udviklingsorganisationer har kritiseret sønder og sammen.

Græsrødderne savner forpligtelser, klare delmål og tidsfrister i teksten, og de spørger, hvor pengene til mere bæredygtig udvikling i verden skal komme fra. Men der er kommet flere ting ud af Rio+20, som vi skal være tilfredse med, siger statsministeren.

- Alle FN's lande er nu enige om, at vejen fremad går via grøn økonomi. Det er et nyt og fornuftigt skridt i den rigtige retning. Alle er også optagede af, at vi skal have mål for bæredygtighed, som nu også får den rigtige plads i FN, siger Thorning-Schmidt.

Kritik fra Connie Hedegaard

Hun kan dog godt forstå dem, der er skuffede, medgiver statsministeren, der erklærer sig "tilfreds, men heller ikke mere".

Også EU-klimakommissær Connie Hedegaard har kritiseret Rio-aftalen for at være alt for svag, hvilket har skabt et vist røre i den danske lejr i topmødecentret.

Om Hedegaards kritik siger Helle Thorning til Ritzau, at EU-landenes sammenhold betød, at man nåede så langt, som tilfældet er.

- Jeg tror altid, det er svært at vurdere, når man ikke har været helt tæt på forhandlingerne.

- Jeg har respekt for dem, som ønsker mere. Men det er vores indtryk, at det har gjort en forskel, at Danmark på vegne af EU været meget klar i mælet, siger hun.

Et politisk valg

Ida Auken siger til ngo'ernes og Connie Hedegaards hårde kritik, at det er "et politisk valg", hvordan man udlægger Rio-teksten.

- Hvis man vil tale aftalen ned under gulvbrædderne, så bliver den ikke til noget. Men hvis man bruger alle de håndtag, der er, til at ændre verden, så kan man det, siger hun.

Hvis ngo'erne er kloge og vil spille med, så bruger de aftalen til at holde deres regeringer fast og indlede samarbejde med erhvervslivet og andre aktører, siger miljøministeren.

- Men nogle af dem vil gerne have nogle juridiske håndtag og præcise målsætninger og tidsrammer. Det er der ikke i aftalen. Men jeg tror, de endnu ikke kan se, hvad dette kan blive til, siger Ida Auken.

/ritzau/