Thorning og Thulesen Dahl: Vi skal ikke søge en forklaring på terroren

Terrorangrebet mod Charlie Hebdo er udført af folk, der lever af at hade os, siger det fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Partilederne er torsdag aften samlet for at diskutere ytringsfrihed og demokrati.

Det nytter ikke noget at lede længe efter forklaringer, når personer angriber et redaktionslokale og slår 12 mennesker ihjel i Paris.

Det er statsminister Helle Thorning-Schmidt, Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen enige om under indledningen af aftenens partilederdebat om ytringsfrihed og demokrati på DR1.

- Vi skal ikke forsøge at finde en forklaring på sådan en handling. Hvis man forsøger at finde en årsagssammenhæng, er der en risiko for, at man også prøver at finde en undskyldning for det. Den bane vil jeg ikke ud på, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Det er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) enig i.

- Der er nogle mennesker, der lever af at hade os andre, siger statsministeren og understregede, at "der også findes masser af fredelige og velintegrerede muslimer".

Handler ikke om integration

Men hvor kommer hadet fra?

- Det tror jeg ikke, man skal begive sig ind i at forklare. Det er i hvert fald ikke noget, vi har skabt. Det handler hverken om dårlig integration eller dårlig måde at tale om hinanden på. Det er nogle ekstremistiske mennesker, som lever af at hade os andre, og som er ude efter noget af det, som er værdifuldt for os, fordi de også kan se, at det er vores enorme styrke, vores frihed, vores demokrati, vores ytringsfrihed og det går de efter, siger Helle Thorning-Schmidt.

Torsdag gik to mænd ind på Charlie Hebdos redaktionslokaler og skød på flere af de ansatte. 12 er døde, mens flere stadig er i livsfare - andre er sårede.

Siden 2001 har flere store byer som New York, Madrid, London og nu Paris været ramt af terrorangreb, som alle har haft rødder i ekstrem islamisme.

Løkke er enig

Flere af lederne udtrykte glæde over, at de alle er enige i, at det er vigtigt at skille fanatikere fra den hovedpart af muslimer i Danmark, som lever i al fredelighed. Formanden for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, erklærede sig enig med statsministeren.

- Dette ondes rod er præcis som statsministeren sagde, og det er jeg enig i, at der er nogen fanatikere, og de hader vores livsform, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg brugte i går den formulering, at nogen har voldtaget Islam, og det gjorde jeg, fordi jeg i den her situation synes det er vigtigt, at vi ikke lægger 230.000 muslimer for had.