Thorning om fremtidens velfærd: Der bliver ikke plads til luksus

Regeringen vil bruge i alt 39 milliarder kroner frem mod 2020.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) på vej ind for at præsentere regeringens velfærdsoplæg. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Det er et 'stramt budget' for den offentlige sektor, som regeringen i dag har præsenteret i form af udspillet "Danmark på sikker vej - plan for et stærkere fællesskab".

Her udpeger regeringen en række områder i det offentlige, som frem mod 2020 skal tilføres i alt 39 milliarder kroner, hvis regeringen bliver genvalgt.

Men uanset hvad bliver der ikke tale om nogen forbrugsfest i det offentlige, understreger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde.

- Der er ikke tale om luksus i det, vi lægger op til. Men det er plan, der sikrer, at vi kan bevare det Danmark, vi kender, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Der bliver ikke tale om, at vi bare kan bruge løs i den offentlige sektor. Det er et stramt budget, siger hun og understreger desuden, at der fortsat vil være behov for 'effektivisere yderligere' i det offentlige frem mod 2020.

Venstre: Det er en luksusfælde

Overordnet vil regeringen bruge de i alt 39 milliarder kroner på følgende områder:

  • 15 mia. kr. til bedre sundhed for kræftpatienter, ældre, kronikere mv.

  • 15 mia. til øget tryghed, socialt udsatte og uforudsete udgifter.

  • 5 mia. kr. til børn, uddannelse og social mobilitet.

  • 4 mia. kr. til forskning, grøn omstilling og vækst.

Læs mere om regeringens udspil her.

Den politiske debat om de mange milliarder kroner kører allerede, og hos Venstre bruger sundhedsordfører Sophie Løhde statsministerens egne ord til at kommentere udspillet.

- Helt rigtigt Thorning, det er ikke luksus - det er luksusfælde, skriver Sophie Løhde på Twitter.

https://twitter.com/sophieloehde/status/603128541098684416

Netop Venstre ønsker nulvækst - eller udgiftsstop - i den offentlige sektor, hvor regeringen har varslet en vækst i det offentlige på 0,6 procent frem mod 2020. Det skal blandt andet finansiere de 39 milliarder, regeringen i dag præsenterer.

De borgerliges billede

pressemødet blev Helle Thorning-Schmidt spurgt, hvorfor hun kalder nulvækst 'utrygt', når der i nogle kommuner reelt har været nulvækst under SR-regeringen.

Det afviste statsministeren imidlertid blankt.

- Vi har brugt 14 milliarder kroner mere på vores fælles velfærd, end man brugte i 2011. Det kan ikke i nogen verden, vi kender, beskrives som hverken minus- eller nulvækst, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Så en gang for alle synes jeg, at vi skal sige klart fra over for det billede, som Venstre og de borgerlige prøver at skabe om, at der har været minus- eller nulvækst, siger hun.

Dagens velfærdsudspil betragtes fra flere sider som et decideret valgoplæg, men på dagens pressemøde udskrev statsministeren dog ikke valg.

- Valget kommet, når det kommer. Men det her er jo en plan, der rækker ind i næste valgperiode. Det er også budskabet i dag. Vi har en plan for de kommende år. Vi har lavet en økonomisk 2020-plan, som angiver, at vi kan bruge cirka 3 milliarder ekstra kroner år for år.

- Når man lægger det sammen, bliver det 39 milliarder, siger Helle Thorning-Schmidt.