Thorning om krænkelse i S-top: Jeg har undskyldt og beklaget

Helle Thorning-Schmidt siger, at hun burde have bortvist gruppeformand fra Christiansborg.

Helle Thorning-Schmidt var formand for Socialdemokratiet, da sagen om Carsten Hansen rullede. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har været en aktiv deltager i debatten, siden anden bølge af MeToo ramte Danmark i efteråret.

Tilbage i september lød det, at hun som formand for Socialdemokratiet havde været indblandet i to højtprofilerede sager om sexchikane.

- Fælles for min håndtering var, at jeg blev beskyldt for at overreagere, hvilket jeg egentlig har det meget godt med i dag, sagde hun.

Hun fortalte ikke, hvilke sager det handlede om. Men det var i Thornings periode i front for Socialdemokratiet, at sagerne med Jeppe Kofod og Carsten Hansen blev behandlet.

Men nu står kvinden fra sagen om Carsten Hansen frem. Louise Kwang var udsat for en krænkelse, da hun var sekretær for Socialdemokratiets ledelse på Christiansborg. Hun fortæller om et opslidende og langstrakt forløb efter krænkelsen, som endte med, at hun blev sygemeldt med stress. Og hun fortæller, hvordan hun har fortrudt det forlig, hun indgik i 2011.

Aftalen gav hende en undskyldning, men ingen penge. Til gengæld blev der lavet en fuldstændig tavshedsaftale. Den har hun nu valgt at bryde for at kunne fortælle sin historie.

- Folk skal vide, at de her fortrolighedsaftaler ødelægger folk. Man har brug for at tale om det, der er sket. Men når man taler med nogen om det, selv med familie og venner, så får man det også dårligt, for det må man ikke. Det ødelægger en indefra, siger Louise Kwang.

Louise Kwang begyndte at arbejde som sekretær for ledelsen i den socialdemokratiske folketingsgruppe i 2007. Hun siger, hun altid har betragtet sig som en loyal medarbejder.

Undskyld og beklaget

Og Helle Thorning-Schmidt erkender nu, at hendes rolle i sagen om Carsten Hansens krænkelse også har sine problemer.

DR Nyheder har spurgt den tidligere statsminister, om hun ville stille op til et interview om sagen, efter Louise Kwang har fortalt sin historie. Det har Thorning afvist. Hun har i stedet sendt et skriftligt citat.

- Jeg er meget ked af den oplevelse, Louise havde. I tilbageblik har jeg det godt med, at vi tog sagen meget alvorligt, inddrog fagforeningen (hvilket blandt andet betød at Carsten skulle sige undskyld og holde sig langt fra Louise) og i øvrigt aldrig tvivlede på, at Louise havde ret, og at der var sket noget helt forkert den aften, skriver Thorning.

Det er dog også væsentlige dele af håndteringen, som den tidligere statsminister fortryder.

- Jeg har siden beklaget og sagt undskyld til Louise for, at sagen trak ud, og at vi ikke bad Carsten holde sig væk fra Christiansborg, mens sagen blev behandlet, skriver hun.

Der gik ti måneder, fra krænkelsen fandt sted, til der blev lavet et forlig med sekretæren og hendes fagforening, HK.

Louise Kwang fortæller, at hun særligt fortyder den klausul om tavshed, som var en del af aftalen. Det forstår Thorning.

- Herudover har jeg særligt efter 2017, og blandt andet gennem samtaler med Louise og andre, fået forståelse for, hvor skadelige NDAerne er og opfordret de fagforeninger, der rådgiver deres medlemmer, til at forsøge at undgå dem fremover, skriver hun.

NDA betyder non-disclosure agreement og et engelsk udtryk for tavshedsaftale.

Corydon forstår kritik

Aftalen med tavshedsklausulen er ud over Louise Kwang og HK underskrevet af Bjarne Corydon. Han blev siden kendt som en markant finansminister i Thornings regering, men var på det tidspunkt leder af Socialdemokratiets sekretariat på Chrstiansborg.

Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon og Mette Frederiksen præsenterede i 2015 Socialdemokratiets valgoplæg. Efter nederlaget trak Thorning og Corydon sig fra toppen af partiet, og Mette Frederiksen tog over. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

DR Nyheder har været i kontakt med Bjarne Corydon. Han afviser også at lave et interview om forløbet, men har sendt et citat via mail. Her skriver han:

- Jeg er helt enig med Helle Thorning og vil bare tilføje, at det var noget af en kamp at få sagen rejst og behandlet ordentligt. Selv om det lykkedes, så kan jeg sagtens forstå Louises kritik.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter