Thorning om kritik fra Lykketoft: 'I over 25 år har Mogens sagt utroligt negative ting om først Svend, så Poul og nu mig'

Forhenværende S-formand Mogens Lykketoft beskriver i sin kommende bog Helle Thorning-Schmidt som 'fejlcastet'.

Tidligere formand Helle Thorning-Schmidt under sin tale ved Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter, lørdag 14. september 2019. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Helle Thorning-Schmidt var fejlcastet som formand for Socialdemokratiet og hendes regering var en "tragedie for Socialdemokratiet".

Sådan beskriver Mogens Lykketoft, som Helle Thorning-Schmidt overtog formandsposten efter, hende i en ny bog, der udkommer i begyndelsen af oktober.

Han skriver desuden, at holdningerne og målene i hendes ti år som partiformand og undervejs regeringschef forblev "aldeles uklare".

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Helle Thorning-Schmidt for at høre hendes svar på kritikken. Det afviser hun, men skriver følgende i en skriftlig kommentar:

- I over 25 år har Mogens sagt utroligt negative ting om først Svend, så Poul og nu mig. Måske siger det mere om ham end om os, siger hun med henvisning til de to andre forhenværende S-formænd Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen.

Lykketoft: Ingen rød tråd

I bogen gør Mogens Lykketoft - der foruden at have været formand for Socialdemokratiet også har været folketingsformand, formand for FN's generalforsamling og udenrigs-, finans- og skatteminister - det klart, at det ikke er Helle Thorning-Schmidt som privatperson, han har en anke imod.

Det handler i højere grad om, at han ikke kunne få øje på, hvad hun som socialdemokratisk formand ville med magten.

- Der var absolut ingen rød tråd i den hjemlige politik, skriver han.

Mogens Lykketoft beskriver desuden, at hans forsøg på at rådgive og dele sine egne erfaringer som partiformand og mangeårig minister blev skudt ned.

Lykketoft: Fire eksempler på fejlcastet

  • Mogens Lykketoft har overfor DR Nyheder udpeget fire punkter som eksempel på, hvor hun var ude af kurs og fejlcastet som socialdemokratisk statsminister.

  • Skatteaftalen fra 2012, hvor regeringen skrottede en ellers færdig aftale med Enhedslisten og i stedet indgik en aftale med Venstre og Konservative. Aftalen indeholdt blandt andet lettelser af topskatten.

  • Forløbet omkring lærerlockouten i 2013 og det efterfølgende lovindgreb over for lærernes arbejdstid.

  • Sænkningen af selskabsskatten i 2013 fra 25 til 22 procent.

  • Det delvise salg af Dong i 2014.

Analytiker: Afspejler kritikken under Thorning-regering

DR's politiske analytiker Jens Ringberg forklarer, at Helle Thorning-Schmidt har en vis pointe i sit svar på Mogens Lykketofts kritik.

- Helle Thorning-Schmidt har ret i, at Mogens Lykketoft har spillet en central rolle i forbindelse med en hel stribe formandsskift i Socialdemokratiet. I 1993 var han med til at vælte Svend Auken og skifte ham ud med Poul Nyrup. I 2002 var han med til at få Poul Nyrup Rasmussen til at trække sig, efter at han havde mistet statsministerposten, siger han.

Ifølge Jens Ringberg afspejler Mogens Lykketofts kritik af sin efterfølger en diskussion, der også var i partiet, mens hun var partiformand. Nemlig om hun og finansminister Bjarne Corydon overhovedet førte socialdemokratisk politik.

- De havde jo dannet regering med de radikale og besluttet at videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik. Thorning afviste kritikken og sagde, at socialdemokratisk økonomisk politik altid først og fremmest har handlet om at tage ansvar for landets økonomi, siger han.

Mogens Lykketoft beskriver også, at han fra starten var betænkelig ved Helle Thorning-Schmidt og derfor allerede i 2005 - da han selv trådte tilbage - at få den dengang 27-årige Mette Frederiksen til at stille op, men hun takkede nej.

Senere valgte Mette Frederiksen dog at takke ja til formandsposten og sidder nu i Statsministeriet, hvorfra hun også forsøger at lægge afstand til Thorning-tiden, vurderer Jens Ringberg.

- Men hun gør det mere mellem linjerne, også fordi hun selv var minister – modsat Lykketoft. Og Mette Frederiksen har aldrig rettet sin kritik direkte mod Helle Thorning-Schmidt, siger han.

Sådan lød det, da Helle Thorning-Schmidt - forud for sin tale på Socialdemokratiets kongres i weekenden - blev spurgt til den interne kritik under hendes regeringstid. Klik på play i videoen herunder.