Thorning-portræt afsløret i dag: Som en månelanding midt i et patriarkat

Statsministerportrættet er netop blevet offentliggjort. Det skal vise en kvinde, der har erobret nyt land, siger kunstneren bag.

Hun var Danmarks første kvindelige statsminister. Nu skal hun op og hænge sammen med 15 mandlige statsministre.

Det officielle statsministerportræt af Helle Thorning-Schmidt (S), der var statsminister i perioden 2011-2015, er netop blevet afsløret ved et arrangement på Christiansborg.

- Hun er ligesom en månelanding midt i et patriarkat, siger kunstneren bag portrættet, 35-årige Ditte Ejlerskov.

På maleriet står Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme foran Landstingssalen, altså der hvor alle de tidligere statsministre hænger. Hun står foran en tom væg, den væg, hvor hendes eget portræt nu hænger.

Portrættet af Helle Thorning-Schmidt

Erobreren af mændenes rum

Som Danmarks første kvindelige statsminister bliver Helle Thorning-Schmidt det første skud østrogen til at pryde væggen foran Landstingssalen på Christiansborg.

- Jeg tænkte på Helle som en nybygger, der har erobret nyt land. Eller astronauten, der satte flaget på månen. Om 50 eller 100 år, når der hænger en masse portrætter af kvindelige statsministre på væggene herinde, så skal det her portræt minde os om den første, der satte flaget. I mine øjne bærer Helles eftermæle den rolle med sig, siger kunstneren Ditte Ejlerskov.

Foto fra kunstnerens studie. (© Ditte Ejlerskov)

Et utraditionelt valg

Det er de tidligere statsministre selv, der bestemmer, hvem der skal male deres portræt.

Og det er ikke en klassisk kunstner, som Helle Thorning-Schmidt har peget på.

Ditte Ejlerskov maler nemlig normalt ikke portrætter, og hendes kunst handler mest af alt om at afkode den moderne verden uden for systemets vægge.

For eksempel har Ditte Ejlerskov trykt en bog med spammails, som hun modtog gennem et år, og så har hun malet billeder af Nicki Minaj og Beyonce under titlerne ”Bow down Bitches” og ”My ass is a present”.

Intet drømmende blik til statsministeren

Da Ditte Ejlerskov skulle møde Helle Thorning-Schmidt for første gang, havde hun taget en Hammershøi-bog med under armen.

Hun havde nemlig en forestilling om, at Helle Thorning skulle males med et drømmende og poetisk blik i øjnene, mens hun kiggede ud af vinduet, men den gik ikke.

- Der sagde Helle med det samme til mig: ”Det der gider jeg simpelthen ikke. Alt for mange har prøvet at få mig til at se sådan ud, men sådan er jeg bare ikke. Jeg vil se direkte ind i kameraet og tale med den, der er ude på den anden side”. Det havde jeg respekt for, siger Ditte Ejlerskov.

FAKTA OM STATSMINISTERKUNST:

  • Foran Landstingssalen hænger 15 portrætter af Danmarks tidligere statsministre.
  • Det første statsministerportræt var af den socialdemokratiske Thorvald Stauning, der blev statsminister i 1924. Senest blev Anders Fogh Rasmussen portrætteret, der sad fra 2001 til 2009.
  • En statsministers portræt bliver først hængt op, når vedkommende ikke længere kan komme på tale til posten igen. Det kan eksempelvis være, hvis man træder tilbage som formand for sit parti, eller hvis man forlader dansk politik, som var tilfældet med Helle Thorning-Schmidt.
  • Alle forhenværende formænd for Folketinget og statsministre bliver portrætteret. Statsministre hænger ved Landstingssalen i den ene ende af Christiansborgs vandrehal, mens formandsportrætterne hænger uden for folketingssalen i den modsatte ende.