Thorning: Stadig fastlåste billeder af mænd og kvinders evner

På 100-årsdagen for kvindernes stemmeret sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt, at vi ikke er i mål med ligestilling.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde i sin tale, at vi er nået langt, når det gælder ligestilling, men at vi ikke er i mål. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Som Danmarks første kvindelige statsminister har Helle Thorning-Schmidt fejret 100 årsdagen for kvindernes stemmeret med at holde tale for dronningen, regeringen og Folketinget på Christiansborg.

Men der var ikke kun optimisme og glæde i Thornings tale. Ifølge statsministeren er der fortsat problemer med ligestillingen i Danmark. 

- Der er stadig fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er. Det går ud over den enkelte. Samfundet går glip af talent. Og både kvinder og mænd bliver tabere.

Se et uddrag af talen her, hvor de kongelige lyttede med:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55717d856187a50bd8d4b67f

- Der er mere at gøre

- Vi er nået langt på 100 år. Men vi ikke i mål. Der er altid mere at gøre. Større frihed. Lige muligheder. Alle skal med. Det er, hvad 1915-grundloven handler om, siger Helle Thorning-Schmidt.

- I dag er Danmark et af de lande, hvor flest kvinder har et job uden for hjemmet. Og hvor flest kvinder får en uddannelse, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg glæder mig over, at så mange nydanske piger klarer sig godt. Fordi de har forstået, at uddannelse bryder den sociale arv. Og naturligvis kan et homoseksuelt par blive viet i folkekirken.

- Tak til tidligere generationer

Hun brugte samtidig talen til at sende en tak til tidligere generationer, som kæmpede for de lige muligheder, der i dag gælder i Danmark.

Festligholdelsen på Christiansborg bød desuden på flere taler, percussion med Simona Abdallah, sang af DR's Spirekor og tre sange med Marie Keys, blandt andet hittet 'Uden forsvar'.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter