Thorning: Teknisk set er vi ikke i krig, men i en kamp vi gerne vil vinde

Efter amerikansk anmodning vil den danske regering sende F16-fly til Irak

På spørgsmålet om ikke, Helle Thorning tror, danskerne er trætte af at være i krig, svarede statsministeren: Jeg tror, danskerne er trætte af, at der findes ekstremister.

Danmark sender syv F16-fly til bekæmpelse af terrororganisationen, der kalder sig Islamisk Stat (IS). Det meddeler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det sker, efter den danske regering sent torsdag modtog en konkret amerikansk anmodning om at bidrage med danske F16-fly.

- Vi har stillet os på den irakiske regerings side i kampen mod terrororganisationen IS. Teknisk set er vi ikke i krig, for IS er ikke et land. Men vi er i en kamp, som vi gerne vil vinde, sagde Helle Thorning-Schmidt ved et pressemøde i Statsministeriet i dag.

- Terrororganisationen IS er en rædselsfuld og en brutal terrororganisation, som Danmark skal være med til at bekæmpe. IS udgør en trussel mod Danmark og også mod vores allierede. Hvis vi lader stå til i forhold til IS, bliver det kun værre, sagde Thorning.

De danske jagerfly skal være aktive i kampen over Irak, ikke over Syrien.

Der er ikke nogen, der kan dukke sig i denne sag. Alle må bidrage, lød det i dag fra Thorning.

Farlig og krævende operation

- Jeg har hele tiden sagt, at det her er ikke en kamp mellem Vesten og islam. Men det er en fælles og bred kamp mod terrororganisationen IS, sagde Thorning, der omtaler Danmark som kernemedlem af den USA-lededet koalition.

Andre europæiske allierede tæller Frankrig, Holland og Belgien. Storbritannien stemmer om deltagelse i dag.

Statsministeren lægger ikke skjul på, at det er en farlig og en krævende operation:

- Forholdene er vanskelige. Og terrororganisationen IS er en farlig og en skånselsløs organisation.

Beslutningen om at sende danske fly i kamp i Irak ventes besluttet i Folketinget allerede næste uge. Flyene vil allerede kunne være på vingerne næste uge og vil i udgangspunktet være udstationeret i 12 måneder.