Thorning truer EU: Veto hvis ikke Danmark får milliard-rabat

Helle Thorning-Schmidt vil nedlægge veto mod EU's budget, hvis Danmark ikke får rabat på en milliard kroner.

Helle Thorning-Schmidt (Foto: © Jens Astrup, Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har flere gange sagt, at hun er "europæer af hjertet".

Men tilsyneladende ikke for en milliard kroner i den danske statskasse.

Torsdag slog statsministeren selv for første gang helt fast, at regeringen vil nedlægge veto mod EU's budget, hvis ikke Danmark får en milliard kroner i rabat.

Thorning: Vi skal have rabat

Det skete på et møde i Folketingets Europaudvalg.

- Vi skal have vores rabat, og hvis vi ikke får vores rabat, så må vi nedlægge veto. Det er meget, meget enkelt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed skærper Thorning for alvor tonen, forud for at EU senere på året skal lægge sit budget for de kommende år.

Efter mødet uddybede hun den kontante linje over for Ritzau:

- Vi har hele tiden sagt, at vi ikke ønsker at betale andre rige landes rabatter. Vi skal have en milliard i rabat. Det er det, vi går ned og forhandler om sidst i november. Og det betyder også, at vi skal være parate til at stå fast, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det lyder som et drastisk skridt?

- Det har vi jo sådan set sagt hele tiden. Vi skal have en rabat, og at vi ikke ønsker at betale andres rabatter, slutter statsministeren.

Regeringen har indregnet den krævede rabat på én milliard kroner i finansieringen af skattereformen. Derfor vil regeringens skattereform, der blev indgået med Venstre og De Konservative, ikke hænge sammen, hvis Danmark ikke får rabatten.

Rabat ikke sikker

Regeringen har hidtil følt sig overbevist om, at rabatten ville komme sikkert hjem.

Men efter at eurolandene har besluttet at sætte turbo på øget økonomisk og finansiel integration, er der blevet sat spørgsmålstegn ved, om Danmark nu også kan vide sig sikker på at få rabatten i hus.

På et europaministermøde 24. september sagde europaminister Nicolai Wammen (S), at det var "en rød linje" for Danmark at få rabatten.

Danmark vil blokere

På det efterfølgende danske pressemøde gentog han det - og gjorde klart, at der jo skal 27 lande til at vedtage EU's langtidsbudget.

Ifølge Ritzaus oplysninger kom Nicolai Wammens melding som en overraskelse for det cypriotiske formandskab.

Men med statsministerens kontante udmelding har Danmark nu gjort krystalklart, at Danmark er parat til at blokere hele EU's budget og dermed skabe problemer for alle de øvrige 27 EU-lande, hvis man ikke får sin vilje.

Danmark er dog ikke det eneste land, der godt kunne tænke sig en rabat på kontingentet til EU.

Det danske krav om en milliardrabat skal forhandles hjem i EU's syvårige budgetramme (MFF), der skal lægge unionens budget fast for perioden fra 2014-2020.

/ritzau/