Thorning: Vi sender soldater på en farefuld mission

Statsministeren siger, at Irak-missionen kan betyde tab af både danske soldater og civile irakere. Men angreb på IS er nødvendigt for at eliminere trussel.

Det er ikke nogen nem beslutning at sende danske styrker mod Mellemøsten, men det er nødvendigt for at nedkæmpe Islamisk Stat, siger Thorning. (© DR Nyheder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder afsendelsen af kampfly mod Irak for 'en god dag for Danmark'.

Men hun ved godt, at missionen kan koste liv. Både danske soldater kan dø i Irak, og bombeangrebene mod terrorbevægelsen Islamisk Stat kan også gå ud over uskyldige civile.

- Når man indgår en mission, så skal man tage tingene alvorligt. Vi ved, det er en farefuld mission for dem, vi selv sender af sted. Og jeg kan desværre heller ikke stå her og sige, at der ikke vil være civile tab, siger Thorning i et interview med TV Avisen.

Syv danske kampfly og 280 danske soldater er torsdag sendt af sted mod Irak, hvor de skal deltage i den internationale koalition mod Islamisk Stat.

En bred indsats er nødvendig

Det er ikke nogen nem beslutning at sende danske styrker mod Mellemøsten, men det er nødvendigt for at nedkæmpe Islamisk Stat, siger Thorning.

- Vi kan ikke love, at alting vil gå snorlige, og at der ikke også vil være behov for at justere hen ad vejen. Men vi vælger, at vi ikke vil vende hovedet bort og lade som ingenting i forhold til Isil (Islamisk Stat, red.). Men at vi tværtimod vil kæmpe mod dem for at gøre truslen mod os selv mindre, siger statsministeren.

Thorning gør det klart, at Irak-operationen ikke kun skal bestå af bombeangreb på Islamisk Stats positioner. Det er nødvendigt med en bred indsats.

Derfor vil Danmark fortsætte den humanitære indsats i det krigshærgede land. Og så skal vi også bidrage til at skabe politisk stabilitet i landet, siger Thorning.

- Når vi er der, så er det for at redde civile. For at hjælpe lokalbefolkningen og for at hjælpe os selv. Hvis de vokser sig for stærke, bliver de også en meget stor trussel for os, siger hun.

Når flyene er på togt, medbringer de to til fire bomber af enten 1 ton eller 250 kg og en række missiler.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:542d15416187a20f5430f7ec

VIDEO Her flyver de danske F16-kampfly mod Irak. Klik på play.

Vi skal lære af 'succes i Afghanistan'

Danmark skal lære af tidligere missioner og især af Afghanistan, som statsministeren kalder en succes.

- Jeg accepterer ikke billedet af, at vi ikke har haft succes i Afghanistan. (...). Om den her situation kan jeg sige, at vi har at gøre med en rædselsfuld terrororganisation, der vil blive en trussel mod os selv, hvis den vokser sig større.

De danske kampfly får base i Kuwait. De kan bombe tropper, køretøjer, bygninger og oliefaciliteter fra luften. Mission i Irak er bevilget i op til 12 måneder. (© DR Nyheder)

Det var alle partier undtagen Enhedslisten, der stemte for beslutningen om at sende flyene på vingerne.

De syv F 16-fly får base i Kuwait, hvor de 280 danske soldater skal samarbejde med blandt andre amerikanske og britiske piloter.

Når flyene er på togt, medbringer de to til fire bomber af enten 1 ton eller 250 kg og en række missiler.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter