Thors hemmelige reserve

Finansministeren har op til to milliarder i baghånden til at dele ud af til de andre partier i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det tyder DRs udregninger på.

Finansminister Thor Pedersen har tilsyneladende et par milliarder i baghånden til forhandlingerne med de andre partier. (Foto: Linda Henriksen © Scanpix)

Finansministeren har 1,7 milliarder i baghånden til at dele ud af til de andre partiers planer i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det tyder DRs udregninger på.

I år må væksten i det offentlige forbrug nemlig stige med 5,6 milliarder. Det er en procent af sidste års forbrug, hvor staten ifølge Finansministeriet brugte 560 millarder kroner.

Men går man rækken af initiativer fra Finansministeriet efter, er der kun brugt hvad der svarer til 3,9 milliarder nye kroner.

Finansminister Thor Pedersen siger selv at regeringen har initiativer for næsten ni milliarder kroner, men hovedparten af disse penge er altså allerede aftalte og afsatte midler - foreksempel fra planlagte besparelser og omlægninger.

Penge fra statspuljemidler

Blandt andet har regeringen afsat ca 1,2 milliarder til udsatte og svage grupper, men de penge skal tages fra satspuljemidlerne, som er en helt selvstændig kasse i statbudgettet, og som altså ikke er en del af den planlagte, godkendte vækst i det offentlige forbrug.

Derudover vil regeringen bruge over to milliarder til globaliserings- og velfærdsreformerne, men initiativerne i de reformer skal med tiden finansiere sig selv, og derfor kan de penge der bruges næste år betragtes som et udlæg.

Politireform finansieres senere

I forhold til de investeringer, der skal laves i forbindelse med den nye Politireform på 500 millioner kroner, skriver Finansministeriet selv at de penge skal findes når forligspartierne bag reformen mødes senere på efteråret.

Så alt i alt har finansminister Thor Pedersen tilsyneladende et par milliarder ekstra at jonglere med når forhandlingerne går i gang mellem partierne.

ExternalContent

Facebook
Twitter