Thulesen Dahl giver partilederne baghjul

For to år siden havde Dansk Folkeparti den mest upopulære partileder i Folketinget. Men det billede har Kristian Thulesen Dahl vendt.

Sådan ser populariteten hos partilederne ud. Man spørger vælgerne, om de opfatter partilederne negativt eller positivt. Og så trækker man minus fra plus. Grafen her starter i november 2011 og seneste tal er fra udgangen af august 2013.

På bare to år er Dansk Folkeparti gået fra at have Folketingets mindst populære partileder til at have den anden mest populære partileder.

Og særligt siden Kristian Thulesen Dahl for et år siden overtog formandsposten fra Pia Kjærsgaard, er populariteten steget.

Det viser målinger blandt danskerne, foretaget af Epinion for DR Nyheder. Epinion har sprugt danskerne, om de har en negativ eller positiv opfattelse af partilederne i Folketinget og trækker derefter de negative fra de positivt.

Thulesen Dahl slår Kjærsgaard stort

I den seneste måling fra slutningen af august, ender Dansk Folkeparti's Kristian Thulesen Dahl i på tallet + 8. Kort fortalt betyder det, at andelen af vælgere, som er positive over for partilederen er større end de vælgere, der opfatter ham negativt.

Til sammenligning var tallet for DF's tidligere formand, Pia Kjærsgaard, helt nede på - 20 ved valget i september 2011.

Overhaler igen Vestager og Johanne Schmidt

Det betyder, at Kristian Thulesen Dalh lige nu er den anden mest populære partileder på Christiansborg. Kun Venstres Lars Løkke Rasmussen overhaler med et tal på + 16.

Både De Radikales Margrethe Vestager og Enhedslistens Johannes Schmidt-Nielsen skal nu se sig slået af en DF-formand. Det er kun sket én gang før, nemlig i marts 2013.

Særligt opsigtsvækkende er det at sammenlige De Radikales plads på listen med Dansk Folkeparti. For ved valget i efteråret 2011 lå DF som nævnt allernederst med et tal på - 20.

Her lå Vestager trygt og godt som den absolut mest populære partileder med et tal på + 40. Nu ligger den radikale leder på + 5.

Populær efterfølger

Det var ved DF's sommergruppemøde i august 2012, at Pia Kjærsgaard gik af som formand for partiet og overlod posten til Kristian Thulesen Dahl.

Også i meningsmålingerne ses skiftet. Dansk Folkeparti har aldrig stået så stærkt som netop nu, og flere steder står partiet til mere end 20 procent af stemmerne.

Det skyldes især, at DF har trukket vælgere fra rød blok: 81.500 stemmer fra Socialdemokraterne og 35.500 stemmer fra SF siden valget, når man ser på Epinions vælgervandringer.

Måske mere diplomatisk

I Herning, hvor 900 af Dansk Folkepartis medlemmer i denne weekend er samlet til årsmøde, er forskellen på Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl også udtalt.

- Pia Kjærsgaard er måske lidt mere kontant i sine udtalelser, hvor Thulesen Dahl måske er lidt mere diplomatisk. Og han er nok lidt mere taktiker, vil jeg sige, siger Tage Zacho Rasmussen, DF-medlem fra Østjyllands Storkreds.

Da Kristian Thulesen Dahl blev formand, blev han blandt andet betegnet som en talnørd. Der var spænding om, hvor vidt Dansk Folkeparti nu ville falde i målingerne.

Men det har kun været et fordel, siger Susanne Holdgaard, næstformand for Herning-kredsen.

- Det, jeg synes, der er det allerbedste, er, at man kan lave formandsskifte uden ballade og intriger. Det tager jeg hatten af for. Det var jo slet ikke fordi, vi var utilfredse med Pia, men nogle gange så er det godt lige at skifte ansigtet udadtil.