Thulesen Dahl om kattelem til Radio24syv: 'Det har aldrig været en diskussion for eller imod Radio24syv'

DF-formanden vil ikke sætte tal på, hvor mange penge der eventuelt skal findes til en ny radiokanal.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl åbner for, at Radio24syv kan fortsætte som DAB-kanal. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det har aldrig været Dansk Folkepartis hensigt, at Radio24syv skulle lukke.

Det siger partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, efter at han i går i Jyllands-Posten åbnede for at finde en måde at videreføre Radio24syv som helt eller delvist statsfinansieret DAB-radio.

Ejerne af Radio24syv har for nylig meldt ud, at man ikke byder på at fortsætte kanalen fra efteråret, fordi der i det nye forlig - efter ønske fra DF - er blevet sat krav om, at mindst 70 procent af radioens redaktionelle medarbejdere skal arbejde mindst 110 kilometer fra København.

Den aftale står Thulesen Dahl fast på. Taleradioen på det såkaldte FM4-bånd skal stadig ligge i Vestdanmark. Der er altså tale om en helt ny mulighed, nemlig at lave en taleradio som DAB-kanal.

- Det her er også for at understrege vores mening med medieforliget. Det har aldrig været en diskussion for eller imod Radio24syv, som det flere steder er blevet gjort til. Vi mener bare, at når vi finansierer to taleradioer, skal den ene ligge i Vestdanmark, siger Kristian Thulesen Dahl.

Men har DF et ønske om, at Radio24syv fortsætter?

- Hvis vi kan finde konditionerne for det, så ja. Vi går ind for et mangfoldigt radioudbud, og vi ved, at en del folk synes godt om programmerne på Radio24syv.

- Hvis det kan inkluderes i de øvrige aktiviteter, vi skal have på mediesiden, så er det fint, vi også har det her udbud.

Millioner i spil

Et vigtigt element i at finansiere en radiokanal er naturligvis at finde pengene til at drive den. Dem erklærer Thulesen Dahl sig klar til at finde, men han vil ikke sætte tal på, hvor stort et beløb der bliver tale om.

Radio24syv finansieres i dag med knap 100 millioner kroner årligt.

- Jeg forestiller mig, at det bliver et noget mindre beløb, for man kan slække på nogle af de krav, der er til kanalen i dag. Og hvis ejerne ønsker det, kan kanalen over en årrække blive brugerfinansieret, så det er en overgangsordning at nå derhen.

- Men hvis det skal lykkes, så koster det nogle penge, og dem skal vi være klar til at dække.

Hvor meget er "nogle penge"?

- Jeg har ikke sat et beløb på, for jeg er ikke ekspert i at drive radio. Jeg ved ikke, hvad det koster på de vilkår. Så hvis regeringen ønsker at drøfte det med os, er vi parate. Men vi skal have nogle, der har mere forstand på det, til at fortælle, hvad det koster.

Men har du ikke gjort dig nogle tanker om beløbet - er det 50 millioner eller otte millioner?

- Selvfølgelig har jeg det. Men for seriøsitetens skyld vil jeg ikke komme med et tal, jeg ikke har belæg for, når jeg ikke ved nok om det. Så risikerer vi at skyde ved siden af. Det er en åben diskussion, og vi er klar til at finde pengene til det.

Også hvis det viser sig at koste omkring 100 millioner kroner årligt?

- Det vil det ikke. Det koster den nuværende radio. Når vi slækker på kravene til, hvordan den skal laves, bliver det billigere. Når vi samtidig åbner for brugerfinansiering, bliver den billigere. Men hvor meget billigere bør nogle med mere viden fortælle os om.

Regeringspartier er positive

Kulturminister Mette Bock (LA) siger, at hun indtil videre forholder sig i ro og afventer et mere konkret udspil fra Dansk Folkeparti. Kristian Thulesen Dahl opfordrer hende til at indkalde til forhandlinger om forslaget.

- Regeringspartierne har haft lidt svært ved den her diskussion. Nogle af dem har givet et billede af, at forliget handler konkret om Radio24syv, og det gør det altså ikke. Vi vil have en kanal i Vestdanmark, og nu vil vi have den her debat tilbage på sporet, siger han.

- Det er helt grundlæggende positivt, at der nu er en chance for, at radioen på en eller anden måde kan drives videre på en fornuftig måde, siger Jørgen Ramskov, der er chefredaktør på Radio24syv. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Fra Radio24syv lyder det, at man er glad for åbningen og muligheden for, at radioen måske kan drives videre. Men man afventer samtidig et endeligt bud på, hvordan en måske kommende DAB-radio skal udformes.

Medieordførerne hos både Konservative og Venstre, Naser Khader og Marcus Knuth, ser positivt på åbningen fra Dansk Folkeparti. Begge vil dog gerne se et mere konkret udspil fra Dansk Folkeparti, særligt når det handler om, hvordan pengene til finansieringen skal findes.

Hvis politikerne i sidste ende beslutter at udbyde en DAB-kanal til en taleradio som Radio24syv, vil det ikke nødvendigvis være det nuværende Radio24syv, der får den. Stationen vil skulle sendes i udbud, og derefter skal ejerne bag radioen beslutte, om man vil byde på den. Og så skal de naturligvis vinde udbuddet, hvis andre også byder på det.