Thulesen Dahl: Sæt ikke penge på en skatteaftale efter nytår

Der er en reel risiko for, at vi kommer til at opleve det samme cirkus, når forhandlingerne genoptages i januar, mener DF-formanden.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl vil ikke love statsminister Lars Løkke Rasmussen at indgå en skatteaftale i det nye år. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvis Kristian Thulesen Dahl skulle indgå et væddemål, ville han ikke sætte penge på, at der kommer en skatteaftale efter nytår.

Dansk Folkepartis formand afviser således at give nogen form for garanti til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af regeringen om, at DF ender med at indgå en aftale om en ny skattereform.

- Jeg vil bestemt ikke opfordre folk til at gå ud og spille på det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Meldingen fra Dansk Folkepartis formand kommer dagen efter, at regeringen imødekom DF’s ønske om at udskyde skatteforhandlingerne til efter jul og i stedet fokusere på at få vedtaget næste års finanslov på fredag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i dag selv erklæret sig ”helt tryg” ved, at der lander en skatteaftale i starten af nye år, men det vil Kristian Thulesen Dahl altså ikke love.

- Jeg kan ikke garantere, at der kommer en skatteaftale i januar. Jeg kan garantere, at vi vil komme til de forhandlinger, regeringen indbyder til, og jeg kan garantere, at vi vil forhandle seriøst og konstruktivt med henblik på at nå aftaler. Men det er klart, at det er først, når man ser indholdet af mulige kompromiser, at vi kan vurdere, om det er klogt at indgå dem, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvad tænker du om, at Lars Løkke Rasmussen siger, at der helt sikkert kommer en skattereform, hvis han ikke har jer med fra start?

- Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad det er for et internt kompromis, regeringen har lavet med sig selv for at nå hertil, hvor vi nu kan stemme for finansloven på fredag.

- Men det er helt tydeligt, at der har været mange diskussioner internt i regeringen, og det er vel heller ikke helt usandsynligt, at Lars Løkke Rasmussen har måttet garantere Anders Samuelsen, at han vil slås som en gal, havde jeg nær sagt, i de kommende måneder for at få en skatteaftale i hus, siger Kristian Thulesen Dahl.

Løkkes kritik af DF

For Dansk Folkeparti er der fortsat to centrale spørgsmål, der skal på plads, før partiet kan indgå en skatteaftale med regeringen:

For det første skal skatteaftalen ”ikke være for stor” og primært tilgodese folk med lavere lønninger samt sikre penge til den offentlige sektor i form af ældre, skoler, politi med mere.

For det andet skal regeringen imødekomme Dansk Folkepartis krav om et såkaldt ”paradigmeskifte” på udlændingeområdet. Det betyder, at flygtninge på midlertidigt ophold i Danmark hurtigst muligt skal sendes retur til deres hjemland. Det har hidtil været den største knast i forhandlingerne.

Statsministeren kritiserede på et pressemøde i går aftes netop Dansk Folkeparti for at kæde udlændingestramninger sammen med forhandlingerne om en skattereform.

- Jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre gevinsten lidt større for lavtlønnede, uden partout at skulle stramme udlændingepolitikken samtidig. Men sådan er vilkårene, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Den kritik ser DF-formand Kristian Thulesen Dahl primært som resultatet af en intern aftale i regeringen om, at statsministeren for Liberal Alliances skyld skulle lange ud efter Dansk Folkepartis tilgang til de nu udskudte forhandlinger.

- Det var tydeligt på statsministerens pressemøde i går, at der er lavet nogle aftaler internt i regeringen, som han så skulle udmønte på det pressemøde. Blandt andet ved at gå noget i rette med Dansk Folkeparti og den måde, vi har håndteret det på.

- Så må vi jo se i det nye år, i hvilken grad det smitter af på forhandlingsklimaet fra regeringens side, eller om vi får det her ind på en måde, hvor vi rent faktisk kan nå hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl.

Cirkus risikerer at fortsætte

Risikerer man ikke det samme cirkus i januar?

- Der er bestemt en risiko for, at vi – når vi samler det her sammen igen i januar – sidder med de samme udfordringer, som vi gør nu. Det kommer helt an på, hvordan regeringen vil tackle det her, og også om Anders Samuelsen mener det, når han siger, at han vil forlade de ultimative krav, han tidligere har stillet, og hele den måde at forhandle på. Så nu må vi se, om det leves ud i praksis, siger DF-formanden.

Kristian Thulesen Dahl henviser til LA-leder Anders Samuelsen, der i aftes gjorde klart, at han nu vil lægge sin forhandlingstaktik om og ikke længere melde helt så kontant ud i offentligheden, som han hidtil har gjort.

Anders Samuelsen erkendte samtidig, at han i det seneste forløb har begået fejl og bærer et ansvar for ”den uskønne proces”, der har været.

Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen siger, at han har lavet sine fejl. Har du også begået fejl i det her forløb?

- Jeg har sikkert lavet nogle fejl, men jeg synes bare, at regeringen må bære hovedansvaret for det her. For når regeringen kommer med et forslag til finanslov, forhandler med os andre, og vi laver en aftale, så kan man ikke som regering drage tvivl om, hvorvidt man stemmer for sin egen finanslov.

- Det var det, der skete, og det var det, der skabte den her meget kaotiske situation på Christiansborg de seneste uger. Den tror jeg, at både vi og rigtig mange danskere gerne havde været foruden.

Hvad har du lavet af fejl?

- Jamen, der er da altid noget i sådan et forløb. Hvordan man får kommunikeret og snakket med hinanden og sådan noget. Der er der sikkert også noget, hvor vi kunne have gjort tingene mere klart tidligere i processen, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Men jeg må bare synes, at en regering, der drager tvivl om, om den vil stemme for sin egen finanslov, så er vi altså ude i noget, som… Ja, jeg ved ikke, om det er sket tidligere på Christiansborg.