Thulesen Dahl: Vi betaler – men under protest

Dansk Folkeparti vil nu betale 1,6 millioner kroner tilbage til EU, selvom partiets formand mener, der er tale om forskelsbehandling.

Formanden for Dansk Folkeparti så gerne, at man undersøger, hvordan andre partier har brugt EU-midler. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Dansk Folkeparti skal have den store tegnebog frem, efter den politiske ledelse i Europa-Parlamentet har besluttet, at de to EU-organisationer MELD og FELD skal tilbagebetale 2,9 millioner kroner.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, har været formand for både MELD og FELD, og pengene var øremærket til EU-oplysning, men 1,6 millioner kroner er gået til EU-kampagner for Dansk Folkeparti i Danmark - og det er i strid med reglerne, mener præsidiet.

- Det er en meget overraskende afgørelse, der nu er kommet fra Europa-Parlamentets politiske ledelse. Det er som om, vi bliver vurderet på andre grundlag ud fra andre fortolkninger, end man lægger til grund, når man vurderer andre partiers gøren og laden, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder:

Selvom man i partiet ikke er enig i afgørelsen, så vil man nu betale 1,6 millioner kroner tilbage til EU-kassen via MELD og FELD.

Spørger man Kristian Thulesen Dahl, havde afgørelsen måske set anderledes ud, hvis Dansk Folkeparti ikke var et EU-skeptisk parti.

- Det er nærliggende at tro, at hvis vi havde argumenteret for et ja ved folkeafstemningen, så var vi aldrig løbet ind i de udfordringer. Jeg tror, det er fordi vi et EU-skeptisk parti, og derfor er der en skarpere vurderinger på andre præmisser.

Kristian Thulesen Dahl siger, at det resterende beløb var gået til en fratrædelsesaftale for en ansat i MELD og FELD.

- Det er ikke noget, vi har haft lod i eller været vidende om, og det er ikke noget, vi har haft glæde af, så det ønsker vi ikke at betale noget tilbage af, siger Kristian Thulesen Dahl.

OVERBLIK: Messerschmidts omdiskuterede EU-midler

MELD

  • MELD er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy.

  • Det var en politisk, europæisk alliance, der ville samle de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande - herunder Dansk Folkeparti - og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

  • MELD blev grundlagt i 2012 og er delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

  • Medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) har været formand for MELD, som dog nu er ved at lukke ned.

FELD

  • FELD var en politisk fond, der var tilknyttet MELD. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den politiske debat i EU.

  • Meld og FELD hang derfor sammen, og begge arbejdede for at fremme medlemmernes og medlemspartiernes politiske holdning, hvilket blandt andet skete på baggrund af tilskud fra EU.

  • MELD og FELD fik støttekroner fra EU til oplysningsaktiviteter. Ifølge reglerne måtte disse penge ikke gå til at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller et nationalt valg.

Kilder: europarl.europa.eu, meldeuropa.com