Thulesen Dahl vil sende brev til Mette Frederiksen: Udlændingestramninger nu - ikke efter valget

Dansk Folkeparti opfordrer Socialdemokratiet til tæt samarbejde efter nyt S-udspil.

- Hvorfor vente med til efter et folketingsvalg i stedet for at komme i gang med det nu, siger Kristian Thulesen Dahl, partileder i Dansk Folkeparti, om nyt socialdemokratisk udlændingeudspil. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er sød musik i Dansk Folkepartis ører, at Socialdemokratiet endeligt vil gøre op med mange års fejlslagen udlændingepoltik og nu har tænkt sig at udføre en markant reform af det danske asylsystem.

Det siger partileder Kristian Thulesen Dahl, efter at Mette Frederiksen (S) i dag fremlagde udspillet ”Retfærdig og realistisk”.

Socialdemokratiet vil blandt andet have et loft over al ikke-vestlig indvandring til Danmark, oprette et modtagecenter til asylbehandling i eksempelvis et nordafrikansk land og indføre et stop for spontan asylbehandling i Danmark.

Udspillet er set som et oplæg til det kommende folketingsvalg, der senest skal afholdes næste år. Og selv om flere af enkeltdelene i forslaget falder perfekt i hak med Dansk Folkepartis målsætninger, så er der et problem.

For hvorfor vente til et folketingsvalg er overstået i stedet for at tage fløjshandskerne af med det samme?, spørger Kristian Thulesen Dahl.

- Vi skal se det, som noget vi skal arbejde med nu. Jeg vil skrive et brev til Mette Frederiksen og spørge hende og den øvrige socialdemokratiske ledelse, om vi ikke skal lave et samarbejde og få det her fra ord til handling så hurtigt som muligt og ikke vente til efter valget, siger DF-formanden.

Kan gennemføres meget hurtigt

De i alt ti forslag i Socialdemokratiets udspil har fået en blandet modtagelse blandt de andre partier i Folketinget.

Særligt møder idéen om at oprette modtagecentre uden for Danmark hovedrysten blandt samarbejdspartnerne i rød blok.

- Det kan jo være en smule besværligt at få et land til at oprette en dansk lejr. Skal der så være dansk lovgivning i lejren? Hvilke myndigheder skal stå for det? Der synes jeg jo, at FN hidtil har gjort det allerbedst, siger Pia Olsen Dyhr, partileder i SF, der ellers er positiv over for flere aspekter i udspillet.

Dansk Folkeparti er dog langt mindre forbeholdne over for de alt ti forslag, som Socialdemokratiet har præsenteret. Kristian Thulesen Dahl håber, at flere af forslagene kan komme på Folketingets dagsorden i den kommende tid.

- Vi vil foreslå, at man begynder med at sige, at man ikke kan søge asyl i Danmark, hvis man kommer fra et fredeligt land. Så skal man søge asyl fra det land, man kommer fra. Hvis Socialdemokratiet er indstillet på sådanne ting, så kan vi gennemføre det meget hurtigt i praksis, siger han.

Mange af de her forslag i udspillet, er I selv kommet med tidligere. Hvad siger du til, at Socialdemokratiet tidligere har afvist jer og nu stiller lignende forslag?

- I stedet for at klandre dem for at komme med en kovending på udlændingeområdet, så skal vi glæde os over, at de kommer os i møde.

- I de seneste år har Socialdemokratiet varmet op til at tage et opgør med deres tidligere udlændingepolitik, og det er der behov for, fordi de har et hovedansvar i det morads, vi står i, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvad håber du på, at det her udspil kommer til at betyde for dansk udlændingepolitik?

- Jeg håber, at det kommer til at betyde, at vi i Folketinget kommer til at tage en række af de skridt, som her er tale om. Så kan vi få gennemført et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som er nødvendig for Danmarks fremtid, siger han.

Fakta om Socialdemokratiets udspil:

  • Socialdemokratiets udspil ”Retfærdig og realistisk”:

  • Der skal indføres et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, der kan komme til Danmark. Det gælder både flygtninge og familiesammenførte. Loftet fastsættes årligt af Folketinget.

  • En asylreform skal stoppe adgangen til at søge asyl i Danmark.

  • Alle spontane asylansøgere skal sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland. F.eks. i Nordafrika. Her skal de være, mens deres asylsag behandles.

  • Det skal ikke være muligt at søge asyl ved at møde op direkte på det danske modtagecenter.

  • En asylansøger, der får asyl, vil heller ikke få mulighed for at komme til Danmark. Men vil blive sendt til en af FN’s flygtningelejre.

  • Danmark forpligter sig til gengæld til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

  • Reglerne for at få familiesammenføring skal strammes. Kravene til sprog, uddannelse, beskæftigelse og kendskab til Danmark skal skærpes. Især for den ægtefælle, der søger om at komme til Danmark.

  • En hjemsendelsesreform skal sikre, at flere afviste asylansøgere sendes hjem. Bl.a. skal der oprettes en ny specialenhed ved politiet, og Danmark skal som hovedregel stoppe ulandsbistand til lande, der nægter at tage imod egne statsborgere.

  • Der skal i højere grad indføres optjeningsprincipper til danske velfærdsydelser som f.eks. børnechecken.

Facebook
Twitter