Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, erklærer sig tilfreds med det tilbud om en Europol-aftale, Danmark får af EU-kommissionen.
Dansk politi vil fremover ikke selv kunne slå op i Europols registre, men ordningen er alligevel bedre end den, Norge har, lyder tilbuddet ifølge DR Nyheders oplysninger.
- Det lyder rigtig godt. Det er ikke en fuldstændig parallelaftale, men det er noget, der ligner. Hvis vi får adgang til registrene og dermed til de kriminelles adfærd, så er det det, vi er gået efter. Og så stiller det dansk politi i en acceptabel situation, siger DF-formanden.
Under valgkampen op til folkeafstemningen om retsforbeholdet i december sidste år ville Dansk Folkeparti ellers ikke acceptere andet end et fuldt og helt medlemskab af Europol.
Men i dag er det ifølge Kristian Thulesen Dahl afgørende, at Danmark fremover får adgang til Europols kriminalitetsregistre.
- Og det tyder det på. Og så stiller det os i den ønskelige position, og så er opgaven løst. Hvis vi får præsenteret det her som en aftale, så skal Danmark hugge til, siger Kristian Thulesen Dahl.
Du er blevet kritiseret meget, fordi du lovede, at danskerne roligt kunne stemme nej og så få en brugbar aftale om Europol? Føler du trang til at sige 'hvad sagde jeg"?
- Jeg føler da trang til at sige, at det åbenbart godt kan lade sig gøre at lave aftaler i EU, også selvom man i EU-systemet jo gerne vil give en straf til de lande, som ikke stemmer, som EU ønsker.
- Det er jo derfor, at det har skulle se så besværligt ud. Det er nok også derfor, vi ikke har en 1:1-parallelaftale, men noget der ligner. Så det tyder på, at det har skulle være lidt besværligt for Danmark, men at vi alligevel kommer i hus med noget, danskerne godt kan være tilfredse med.
Men er du helt sikker på, at dansk politi vil synes, at det her er godt nok?
- Jeg tror da, der vil være forskellige tolkninger i politiet, men man bare sige, at det afgørende er jo, at man kan rimelig let og smidig adgang til registre. Det har været opgaven her. Og det ser ud til at være løst, siger Kristian Thulesen Dahl.
- •
Danmark bruger Europol 10 gange så meget som andre EU-lande:
- •
Sidste år søgte Danmark over 71.000 gange i det såkaldte Europol Information System - eller EIS-databasen, som den kaldes i daglig tale.
- •
I databasen kan politiet lede i flere tusinde beviser, personbeskrivelser og forbrydelser efter kriminelle, der arbejder på tværs af landegrænser.
- •
Til sammenligning brugte Tyskland databasen over kriminelle 63.000 gange på et år, Sverige søgte 1.200 gange efter beviser, mens Holland, som beskrives som et knudepunkt for kriminalitet i Europa, brugte forbryder-databasen 1.500 gange i 2014.