Thulesen om skatteforhandlinger: En farce og en børnehave

DF-formanden siger, at man er langt fra en aftale om skattelettelser og udlændingestramninger.

Kristian Thulesen Dahl er efterhånden godt irriteret på regeringspartiet Liberal Alliance. Det lægger han ikke skjul på, når han bliver spurgt om det. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

- For hver dag der går, hvor vi har den her farce kørende, jo sværere bliver det. Jo mere tikker uret.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl inden et gruppemøde i dag. Han henviser til, at der fortsat ikke er landet en aftale om hverken skattereform eller udlændingestramninger, som Liberal Alliance (LA) ser som en nødvendighed, hvis der skal vedtages en finanslov om præcis ti dage.

LA afviste så sent som går at udstede en garanti for, at man vil stemme for finansloven, hvis der ikke ligger aftaler på de to andre områder.

En irriteret DF-formand

Den manglende garanti fra Liberal Alliance irriterer åbenlyst DF-formanden.

- Jeg tror, de fleste har den fornemmelse af, at man kigger ind på en eller anden børnehave, hvor politikere laver aftaler, som de selv er i tvivl om, hvorvidt de vil stemme for de aftaler, de selv indgår.

Hvor langt er I fra en aftale?

- Vi er langt fra en aftale. Det, vi har fået på bordet nu, er afklaringer af, hvad vi ikke kan, siger han.

Hvad er det for nogle ting?

- Der er rigtig mange ting – så vi bliver ikke færdige i dag, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til, at listen er for lang til en opremsning.

Han siger, at der ikke er sket noget nyt siden, siden partierne i går var samlet til forhandlinger i Statsministeriet under ledelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Statsministeren er i dag i Paris for at deltage i et klimatopmøde. Det er fint, siger Kristian Thulesen Dahl, men han understreger, at partierne har travlt.

- Regeringen kan godt fælde sig selv, hvis den aktivt arbejder for det, siger han.

Samuelsen afviser trusler

Liberal Alliances partiformand og udenrigsminister, Anders Samuelsen, vil forud for et gruppemøde i partiet her til middag fortsat ikke garantere, at man stemmer for finansloven, hvis ikke aftalerne er i hus. Han afviser dog, at partiet har truet med det.

- Vi truer ikke med noget. Vi konkluderer, at vi er i gang med nogle forhandlinger, og det skulle man måske fokusere på i stedet for.

Hvad så med at få freden til at sænke sig ved klart at sige, at selvfølgelig stemmer I for den finanslov, som I selv har forhandlet?

- Men det kommer vi også til. For vi lander selvfølgelig nogle gode aftaler, inden vi kommer ned til den tredjebehandling.

- Jeg er sikker på, at der er vilje på alle sider, og vi har stort set forhandlet en skatteaftale på plads, vi ved, hvad vi sammen vil på udlændingepolitikken blandt de fire borgerlige partier. Så selvfølgelig kan vi lande nogle gode aftaler.

Skal I have landet en skatteaftale og en udlændingeaftale, før I kan stemme for finansloven?

- Men det er bare en lidt omvendt måde at stille spørgsmålet på. Virkeligheden er den, at hvis der er vilje på alle sider – og det er der i hvert fald fra Liberal Alliances og regeringens side – så lander vi de her aftaler, som er god borgerlig-liberal skattepolitik, og som er fornuftig udlændingepolitik.

Facebook
Twitter