Thulesen: Regeringen er i splid med sig selv

DF-formanden afviser, at der er givet en garanti for at indgå aftaler om en skattereform.

Kristian Thulesen Dahl er slet ikke tilfreds med forløbet omkring de forhandlinger, der foregår i øjeblikket.

Konflikten om de højspændte politiske forhandlinger, der skal munde ud i en skattereform og udlændingestramninger, tager nu en ny drejning.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl opfordrer direkte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at "få hold på sin regering" efter det forløb, der har været i kølvandet på finanslovsaftalen i fredags.

- Det er lidt svært at finde ud af, hvordan vi skal sidde de næste par uger og forhandle med en regering, som åbenbart er i splid med sig selv og som ikke kan finde ud af, om den vil stemme for sin egen finanslov, selvom den har lavet aftale med os om det, siger han på vej til møde i Statsministeriet.

- Jeg synes, han (statsministeren, red.) skulle bruge tiden på at få styr på sin regering. Han behøver ikke at bruge tiden på at holde tæt kontakt med mig. Han bør bruge sin tid på at få styr på sin trepartiregering, så de tre finder ud af, hvad de vil i fællesskab, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden henviser til, at LA-leder og udenrigsminister Anders Samuelsen endnu før der var underskrift på finanslovsaftalen fredag aften, skrev ud på Facebook, at "inden 3. behandlingen af finansloven lander vi de største skattelettelser i historien".

Finansordfører Joachim B. Olsen (LA) skrev ligeledes på Twitter, at "den (finanslovsaftalen, red.) bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen."

Thulesen: Det er dybt frustrerende

Det har skabt store frustrationer hos Kristian Thulesen Dahl:

- Vi sidder og forhandler en god finanslov på plads fredag aften, og mens det foregår siger det ene regeringsparti selv, at de er i tvivl, om de overhovedet vil stemme for en aftale, når den kommer i folketingssalen. Det er et højest ejendommeligt forløb, siger DF-formanden:

- Det er dybt frustrerende, og statsministeren må se at få hold på sin regering. Det er hans ansvar, at vi har en regering, der kommer ud med sådan nogle meldinger, og hvor der sidder et støtteparti, der kan levere de afgørende mandater, siger Kristian Thulesen Dahl.

I sit ugebrev, der ligger på Dansk Folkepartis hjemmeside, gjorde DF-formanden det tidligere i dag klart, at "Dansk Folkeparti har således ikke garanteret regeringen flertal for ”historisk store skattelettelser”. Heller ikke givet garanti for, at forhandlingerne er færdige før jul."

Fristen for en aftale om skattereform og udlændinge er 21. december, fordi her skal en finanslovsaftale allersenest til afstemning i folketingssalen. Og vedtages den ikke som følge af et eventuelt grundstød i forhandlingerne, så må regeringen med al sandsynlighed gå af.

Adspurgt om, hvorvidt det er et reelt scenarium, at regeringen vælter, svarer Kristian Thulesen Dahl:

- Det er noget, man skal tage med i betragtning på den måde, det er foregået henover weekenden, at regeringen kan gå op i limningen, simpelthen indefra. Derfor appellerer jeg til, at statsministeren får styr på det her, siger han.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl er parterne lige nu "langt fra at kunne indgå aftaler".

Ammitzbøll: Stemningen er god

På vej ind til mødet i Statsministeriet sagde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille om den påståede garanti, Liberal Alliance har fået af Dansk Folkeparti om at lave en skatteaftale før jul:

- Vi er i fredags blevet bibragt den tillid, at der kan lande en skatteaftale, inden vi skal tredjebehandle finansloven. Der er ikke sket noget i fredags, der gør, at jeg ikke fortsat skulle have tillid til, at sådan bliver det. Så derfor går vi nu ind og diskuterer politik, lød det.

- Stemningen imellem os er god. Vi har haft et længere forløb, også i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, hvor både Kristian Thulesen Dahl og jeg selv har deltaget, og der har vi haft nogle rigtigt gode drøftelser og haft det ret sjovt, sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fik i sidste uge sin vilje og lykkedes med at få splittet forhandlingerne op, så det fra nu handler om skattereform og udlændingestramninger.

Regeringen havde ellers stået fast på, at en finanslovsaftale skulle lande samtidig med aftaler om skat og udlændinge.

Forhandlingsmødet i Statsministeriet fortsætter på ubestemt tid.

Facebook
Twitter