Thulesen tager ikke afstand fra Espersen: Ingen nemme løsninger i krigszone

Vi skal bombe civile i kampen mod Islamisk Stat, siger DF's Søren Espersen. Den holdning vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl ikke tage afstand fra.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil ikke tage afstand fra Søren Espersen melding om, at Vesten skal bombe civile. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil ikke entydigt tage afstand fra partifællen Søren Espersens kontroversielle melding om, at den internationale koalition skal begynde at bombe civile mål i kampen mod Islamisk Stat.

Ifølge DF-formanden er der et særligt dilemma forbundet med at være i en krigszone og bekæmpe terrorister. Han understreger dog, at det aldrig bliver et mål i sig selv for et vestligt land at bombe civile.

- Det er altid det, vi prøver at undgå, når vi er ude i krigszoner. Det, som er vigtigt at være opmærksom på, er selvfølgelig, at vi har et særligt dilemma, når dem, vi ønsker at komme efter, fordi de udgør terrorens rodnet, gemmer sig bag civile. Hvad gør man så?

- Der er det jo et spørgsmål om desværre at acceptere, at krig er bestialsk og kan ramme civile, når det er nødvendigt at ramme de terrorister, der ellers gemmer sig der. Det er det dilemma, Søren Espersen giver udtryk for her, og der er ingen nem løsning, siger DF-formanden.

Men Søren Espersen siger meget klart, at der skal bombes, der hvor der er civile. Er du enig i det?

- Jeg kan ikke vurdere, hvordan man bedst får ram på terrorister. Jeg kan bare konstatere, at der er situationer, hvor dem, man ønsker at komme efter, gemmer sig bag civile. De bruger de civile som skjold. Og så må nogle, der er klogere end jeg er, i forhold til hvordan man opererer militært, give nogle råd til, hvad man så gør. For det kan heller ikke være sådan, at terror kan brede sig, fordi vi ikke får muligheder for at bekæmpe det.

Thulesen: Krig er ikke sort/hvidt

Men justitsminister Søren Pind siger, det er en rigtig dårlig ide det, som Søren Espersen siger. Hvorfor kan du ikke sige, om det er en god eller dårlig ide?

- Jeg tror bare ikke, det at føre krig er så sort/hvidt, som man gør det til. Hvis man skal bombe over Irak eller for den sags skyld Syrien for at få ram på terrorister, og terrorister gemmer sig bag civile, hvad gør man så? Kapitulerer man så, eller kan man opererer på anden vis. Hvad er risikoen for civile tab. Det er de kalkulationer, man må gøre sig.

- Og det bliver jo aldrig nogensinde et mål for os andet end at gøre, hvad vi kan for at undgå civile tab. Det siger sig selv. Det er det, den vestlige verdens måde at føre krig på går ud på. Men omvendt kan vi heller ikke tillade, at nogle af de mest forråede terrorister i den her verden for tid og evighed kan gemme sig, fordi de bruger civile som skjold.

Men er det Dansk Folkepartis politik, at man nu skal bombe i Syrien, der hvor der også er civile?

- Dansk Folkepartis politik er, at vi skal gøre, hvad vi kan for at bekæmpe terrorisme.

Så det er et nej?

- Dansk Folkepartis politik er, at vi skal gøre, hvad vi kan for at bekæmpe terrorister. Det vil altid være sådan, at når man så gør det, så gør man alt, hvad man kan for at undgå civile tab. Det siger sig selv.

Men er det så et udsagn, der står for Søren Espersens egen regning?

- Nogen, der er klogere end jeg på at føre krig, må komme med rådgivning om, hvordan man bekæmper terrorister og det rodnet, der er bag terroristerne. Og hvordan man kan gøre det, når man samtidig også kan se, at nogle af de her folk bruger civile som skjold. Det er jeg ikke den bedste til at vejlede om. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at undgå civile tab. Det siger selv. Sådan er det, når den vestlige verden fører krig, siger Kristian Thulesen Dahl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk