Thulesen takker for Mette Frederiksens melding, men vil hellere i regering med Løkke

Dansk Folkeparti er parat til at gå i regering med Venstre, hvis danskerne vil give opbakning.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil i regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter næste valg, (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har i noget tid ventet på den melding, som S-formand Mette Frederiksen nu er kommet med: at Socialdemokratiet sigter mod en ren S-regering uden De Radikale, hvis valgsejren bliver rød.

Det er en "velgørende" udmelding, kvitterer Kristian Thulesen Dahl:

- Vi har efterlyst den melding fra hende, og nu er hun så kommet med den, og det gør det i hvert fald mere sandsynligt, at Dansk Folkeparti kan sætte vores udlændingepolitik igennem, uanset hvordan danskerne sammensætter Folketinget efter næste valg.

DF-formanden mener, at Mette Frederiksens udmelding om enegang har potentiale til at ændre grundlæggende på vilkårene i dansk politik.

- Det Radikale Venstre har jo historisk set styret ganske meget i dansk politik.

- Vi har frygtet, at de skulle komme tilbage i en rolle, hvor de ville kunne diktere udlændingepolitikken. Der vil Mette Frederiksens melding – hvis hun udmønter den i praksis – have potentiale til for alvor at ændre vilkårene i dansk politik, siger Kristian Thulesen Dahl.

S-DF-regering er ikke lige om hjørnet

Årsagen til Socialdemokratiets afvisning af den vanlige regeringspartner, De Radikale, skal findes i udlændingepolitikken. Det er den eneste måde, hvorpå Danmark fortsat kan føre en stram udlændingepolitik, mener Mette Frederiksen.

- Socialdemokratiet har flyttet sig til at være i samklang med danskerne på udlændingeområdet - og det vil vi blive ved med at være, har hun forsikret.

Og det er noget, Kristian Thulesen Dahl kan lide at høre. Men det får ham ikke til at overveje en S-DF-regering lige foreløbig.

- Det er klart, at det er meldinger som denne, vi har brug for, for at et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti rykker tættere på.

- Men det er også vigtigt for mig at sige, at det ikke ligger lige om hjørnet. Det kræver et langt tilløb, hvor man bygger et tillidsfuldt samarbejde op over mange år, siger han og påpeger, at det kun er tre år siden, Folketingets to største partier lagde stridøksen til side og begyndte at samarbejde.

Siden har de to partiformænd stået sammen og blandt andet forhindret regeringen i at hæve pensionsalderen og sænke topskatten.

DF er klar til at gå i regering med V

Danskerne skal ikke være i tvivl om, at Dansk Folkeparti går til valg på at lade Lars Løkke Rasmussen (V) beholde statsministerposten, betoner Kristian Thulesen Dahl:

- Men det bliver for en ny-sammensat regering, siger han og afviser dermed den nuværende trekløverregering med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative.

- Og hvis danskerne vil give os opbakning, så vil vi gøre det klart, at så er vi parat til at gå med i regering. Parate til at styre Danmark fremad fra regeringskontorerne.

- Men hvis danskerne vil have nogle andre på posterne, får de det. Men så vil vi fortsat knokle alt, hvad vi har lært, for at sikre os indflydelse, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han har også tidligere flirtet med tanken om at gå i regering for første gang. I forbindelse med partiets årsmøde i september kaldte han en V-DF-regering for den "mest logiske" konstellation.

Dengang lød meldingen, at hvis DF ved valget får opbakning fra cirka en femtedel af vælgerne, så er det "naturligt", at Dansk Folkeparti påtager sig regeringsansvar.