Thyra Frank: Kritikken fra Dansk Folkeparti er hård og urimelig

Liberal Alliances Thyra Frank afviser fuldstændig, at kritikken fra Dansk Folkeparti kan få hende til at trække sig som ældreminister.

Liberal Alliances ældreminister Thyra Frank har ikke længere Dansk Folkeparti opbakning som minister, hvis hun ikke leverer forslag til forbedringer for de ældre, lyder truslen fra støttepartiet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Ældreminister Thyra Frank erklærer sig helt uforstående over for den kritik af hendes arbejdsindsats, som Dansk Folkeparti er kommet med.

Regeringens støtteparti har givet Thyra Frank en deadline til Folketingets åbning i oktober. Kommer ældreministeren ikke med en række tiltag senest der, er støttepartiet klar til at rive tæppet væk under LA-ministeren.

Konkret beskylder regeringens støtteparti Dansk Folkeparti dig for ikke at tage hånd om problemerne på ældreområdet – blandt andet når det kommer til udfordringerne med det aldrende samfund, problemerne med de mange flere demente, der kommer de kommende år og ikke mindst problemerne med at rekruttere tilstrækkeligt personale til ældreplejen. Hvad siger du til den kritik?

- Den undrer mig meget, for vi har faktisk skabt rigtig flotte resultater sammen. Ved finansloven for 2018, var ældreområdet netop det velfærdsområde, der fik flest penge: 2,7 milliarder kroner. Og det er jo rigtig, rigtig flot, siger Thyra Frank.

Dansk Folkeparti retter en ganske sønderlemmende kritik af din arbejdsindsats som ældreminister og truer dig direkte med en fyreseddel i form af et mistillidsvotum. Hvad er din kommentar til det?

- Det er jo op til Dansk Folkeparti. Jeg vil bare sige, jeg synes virkelig, vi har skabt resultater på området, så det undrer mig, siger Thyra Frank og tilføjer:

- Det er en meget hård kritik, og jeg synes også, at det er en meget urimelig kritik.

Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen siger direkte: "Jeg ved ikke, om det er ældreministeren, der er doven, eller det bare er regeringen, der ikke har nogen ambitioner på det her område."?

- Det må stå for Jeppe Jakobsens egen regning.

Har han ret i noget af det?

- Det må han selv uddybe. Lad mig sige det sådan, at det her område, det brænder jeg for. Og jeg synes, vi skaber nogle utrolig flotte resultater, siger Thyra Frank og afviser DF-ordførerens kritik af hendes arbejdsindsats.

- Jamen, jeg forstår den ikke. Og det undrer mig meget. Jeg har jo et tæt samarbejde med Jeppe Jakobsen. I dag har vi haft et møde, og i morgen skal vi ud sammen til ældrerådene. Så jeg synes, der er mange ting, som vi har skabt i fællesskab, og dem er jeg stolte af, siger LA-ministeren.

Personale til ældreplejen

Vil du levere nogle markante forslag på de her tre områder, som regeringens støtteparti forlanger?

- Det gør vi jo. Og det gør vi jo hele tiden.

Men vil du levere mere?

- Vi leverer hele tiden. Og det fortsætter vi med at gøre. Omkring rekruttering (til ældreplejen, red.) bekymrer det også mig, at vi har den udfordring, men vi har netop udfærdiget en arbejdsplan – og det ved Jeppe Jakobsen også godt – og det bliver fremlagt i morgen. Så vi er på vej, siger Thyra Frank.

Kommer du med en række tiltag i lovkataloget til efteråret, som Dansk Folkeparti kræver?

- Jeg kommer med de ting, som der er behov for, hverken flere eller færre.

Kan du love Dansk Folkeparti, at det ikke bliver en blank side (som sidste år, red).?

- Det skal jeg se på. Men ja, det kan jeg godt. Der er nogle ting, som vi skal lovgive omkring i forhold til afbureaukratisering. Men det bliver dem, som er nødvendige - ikke fordi jeg ikke skal have et tomt lovkatalog, siger Thyra Frank.

Men ikke på de tre områder, som Dansk Folkeparti kræver?

- Det bliver dér, hvor der er behov for det. Vi har flere og flere folk derude, som føler sig ensomme, og det er noget af det, som jeg vil arbejde for. Vi ser, at de ældre er overrepræsenteret omkring selvmord. Det er nogle af de ting, som virkelig er i mit fokus fremad.

Afviser at trække sig

Er du nervøs for, at Dansk Folkeparti ender med at fyre dig?

- Nej, det er jeg ikke.

Hvorfor ikke?

- Fordi vi har fået nogle fantastiske resultater, og det er jeg overbevist om, at vi også får fremover.

Kan kritikken så få dig til at trække dig som minister?

- Nej, aldrig. Jeg brænder for det her område, så det kunne jeg aldrig drømme om.