Tibetsagen: Byret udsætter sag mod to politifolk

Sagen mod to politifolk, der er anklaget for at lyve i retten, skal først køre, når Tibet-kommissionen er færdig.

De to politifolk er tiltalt for i Københavns byret 13. august 2013 at afgive falsk forklaring. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

De to politikfolk, som står anklaget for at lyve i retten under Tibet-sagen, må væbne sig med tålmodighed.

Byretten har nemlig besluttet, at straffesagen mod dem skal udsættes, mens Tibetkommissionen de næste to år gør kommissionsundersøgelsen færdig.

Det bekræfter vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich over for DR Nyheder. Hun ønsker ikke at kommentere rettens beslutning.

Forsvarsadvokat Anders Németh, der repræsenterer Claus Hjelm Olsen, er derimod godt tilfreds med udviklingen.

- Jeg er tilfreds med rettens afgørelse. Både min klint og jeg har et ønske, at sagen bliver afgjort på et fuldt oplyst grundland, siger han.

Hvorfor mener du, det er en fordel for din klient?

- Jeg har en forventning om, at Tibetkommissions nye undersøgelse vil afdække omstændigheder, der har betydning for sagen mod min klient, og som vil gøre det klart, at der ikke er belæg for domfældelse, siger Anders Nemeth.

Nægtede at instruks fandtes

De to politifolk er tiltalt for i Københavns byret 13. august 2013 at afgive falsk forklaring.

Seks demonstranter havde anlagt sag mod Københavns politi, fordi de mente, at de var blevet frihedsberøvet uretmæssigt under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg 15. juni 2012.

Operationsleder i Københavns Politi Claus Hjelm Olsen har blandt andet sagt til retten, at der ikke fandtes instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle have frataget flagene.

Indsatsleder Henrik Oryé har blandt andet forklaret, at - så vidt han husker - var der ikke særlige hensyn eller instrukser, der skulle tages højde for i forbindelse med dette statsbesøg.

Senere dukkede operationsbefalingen dog op, og af lydfiler fremgår det, at betjentene fik besked på at tage flagene fra demonstranterne.

Begge politifolk nægter sig skyldig i anklagerne.