Tidl. PET-chef: Alvorligt at aflytte en politiker

Hans Jørgen Bonnichsen opfordrer Henrik Sass Larsen til om nødvendigt at tage aflytningssagen hele vejen til Højesteret.

Hvis der har været begrundet mistanke mod Henrik Sass Larsen selv, burde han være sigtet for lang tid siden, mener Hans Jørgen Bonnichsen. (Foto: Jan Jørgensen © Scanpix)

Det er altid et stort skridt at tage, når Politiets Efterretningstjeneste (PET) begynder at overvåge personer og aflytte deres telefoner.

Men i sagen om overvågningen af Socialdemokraternes tidligere politiske ordfører Henrik Sass Larsen bør PET have haft meget gode grunde, mener tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Der skal være tungtvejende grunde til at aflytte et folketingsmedlem. Alene det, at der kan opstå mistanke om politisk forfølgelse, skal give anledning til seriøse overvejelser. Jeg er sikker på, at hvis ikke Justitsministeriet har godkendt det, så at de i hvert fald er orienteret om det, siger han til DR Nyheder.

- Statsministeren er formentlig selv havnet på aflytningsbåndene sammen med en lang række almindelige borgere.

PET har selv bestilt overvågning

Reaktionen kommer, efter TV 2 Nyhederne torsdag aften kunne fortælle, at Henrik Sass Larsen blev overvåget af PET i to måneder, da der opstod mistanke om, at han havde forbindelser til rockermiljøet.

Og det kan kun være PET selv eller politiet, der kan have bedt retten om muligheden for at bruge overvågning og aflytning, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

Hvilket grundlag skal PET have på plads, før man kan iværksætte to måneders overvågning af en borger?

- Der står i retslejeloven, at der skal være mistanke om, at der gives meddelelse til eller fra en mistænkt til Henrik Sass Larsen. Det skal være af afgørende betydning for sagen, og så skal der være tale om alvorlige sager med en strafferamme for den mistænke på mindst seks år.

Bør tage sagen til Højesteret

Hvis der har været en begrundet mistanke mod Sass Larsen selv, burde han være sigtet for lang tid siden, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

- Så havde han fået den retsstilling, han har krav på. Og i det øjeblik, hvor der ikke længere er et hensyn til efterforskningen, så har retten pligt til at underrette Henrik Sass Larsen om overvågningen, med mindre andre årsager taler imod.

- Jeg vil mene, at han bør drøfte alle muligheder med sin advokat og så prøve at få de her kendelser ført helt frem til Højesteret, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Sass er chokeret over aflytning

Henrik Sass Larsen siger, at han er chokeret over nyheden om, at han er blevet overvåget, og at PET har aflyttet hans telefon.

Han understreger, at det eneste, han har foretaget sig, er, at han en enkelt gang har mødtes med rockeren Torben Ohlsen Jensen, også kendt som "Suzuki-Torben", og at de to har sms'et nogle gange.

Kontakten til rockeren har betydet, at PET ikke kunne indstille Henrik Sass Larsen til sikkerhedsgodkendelse. Derfor blev han vraget som minister i den nye regering.

Facebook
Twitter