Tidligere ansat i sygeplejeråd om skæld ud: Folk gik rundt med tårer i øjnene

Ansat i Dansk Sygeplejeråd sagde op efter flere år i forbundet. En chefs præg på arbejdsmiljøet blev for meget. Nu har forbundet fået et påbud af Arbejdstilsynet.

Dansk Sygeplejeråd har fået et såkaldt undersøgelsespåbud af Arbejdstilsynet netop på grund af det psykiske arbejdsmiljø, hvor der blandt er mistanke om mobning. MODELFOTO: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Efter flere år i en stilling i kommunikationsafdelingen i Dansk Sygeplejeråd blev det psykiske arbejdsmiljø for meget.

Hverdagen var præget af stort arbejds- og tidspres med uklare forventninger og direkte skæld ud af den nærmeste chef.

- Jeg skiftede job, selvom jeg glad for stedet - men jeg havde ikke lyst til at være på en arbejdsplads, hvor dygtige kollegaer dagligt gik rundt med tåre i øjnene, fordi vi blev behandlet så dårligt. Uden at ledelsen greb ind.

- Jeg spurgte mig selv mange gange, hvorfor formanden ikke gik de 40 meter ned ad gangen og fik skabt de ordentlige arbejdsforhold, hun samtidig talte så varmt om udadtil, fortæller en nu tidligere medarbejder, der har ønsket at optræde anonymt, om sin tid som ansat i Dansk Sygeplejeråd.

Dansk Sygeplejeråd har nu fået et såkaldt undersøgelsespåbud af Arbejdstilsynet netop på grund af det psykiske arbejdsmiljø, hvor der blandt er mistanke om decideret mobning, og hvor 'gammeldags skæld ud’ af chefen foran kollegaer og eksterne samarbejdspartnere i et storrumskontor, uklare krav til medarbejderne, stor arbejdsmængde og tidspres, søvnbesvær og ondt i maven var hverdag i kommunikationsafdelingen.

I rapporten beretter flere medarbejdere om samme oplevelser som den nu forhenværende ansatte i forbundet.

Særligt én chef

Ifølge påbuddet drejer det sig om forbundets kommunikationsafdeling, hvor særligt én chef udpeges som værende roden til store dele af problemerne.

- Jeg var ansat i forbundet i flere år. Og det gik galt, fra da den her chef begyndte. Kort efter begyndte folk, der havde været ansat rigtige længe, at sige op, siger den nu tidligere ansatte.

Netop Dansk Sygeplejeråd har længe været en af fagforbundenes største fortalere for vigtigheden af et godt arbejdsmiljø på blandt andet landets sygehuse.

Derfor undrer det også den nu tidligere ansatte, at forbundet ikke greb i egen barm og tog affære, da problemerne ifølge Arbejdstilsynets rapport for alvor begyndte for knap to år siden.

- Jeg oplevede det som enormt dobbeltmoralsk. Ikke fordi, at et dårligt arbejdsmiljø ikke kan finde sted, men fordi, der ikke blev taget hånd om det på trods af, at formanden var vidende om det, mens hun gik og talte om vigtigheden af et godt arbejdsmiljø.

- Og når man ved det, så har man jo en en forventning om, at der blevet grebet ind. Det foregik i næsten to år, uden at der blev grebet ind.

En generel kultur

Den tidligere medarbejder fortæller, hvordan det hårde psykiske arbejdsmiljø ikke kun fandt sted i kommunikationsafdelingen, men at der snarere var tale om en generel kultur i fagforbundet.

Særligt for netop kommunikationsafdelingen var dog, at man her som medarbejder kunne opleve at 'få skæld ud' af chefen, beskriver Arbejdstilsynets rapport.

Noget som den nu tidligere ansatte kan nikke genkendende til:

- At sidde der i et storrumskontor og opleve det, var jo rystende. Både at en chef agerer sådan, men også at hun fik lov til det. Det gjorde mig utryg, og det var meget grænseoverskridende. At se mennesker, man har fagligt respekt for, blive talt til, som var de dyr. Sådan hørte jeg det. Det var meget rystende for os alle sammen.

Er du sikker på, at det ikke bare var sådan, at du opfattede det. Hvordan ved du, det var mere bredt?

- Da jeg sagde op, så kom der kollegaer fra alle mulige afdelinger hen og sagde, at de godt forstod, hvorfor jeg sagde op. 'Nu er du bare endnu en i rækken', sagde de. Alle vidste hvorfor, jeg sagde op, uden at jeg behøvede at sige hvorfor.

I dag har den tidligere ansatte i Dansk Sygeplejeråd fået et nyt job og har lag tiden i fagforbundet bag sig.

- Men det har fyldt meget og det var svært helt at forstå konsekvensen af, mens jeg var der, da det handlede om at klare sig igennem arbejdsdagen på en fornuftig måde.