Tidligere betjent: Udenrigsministeriet bad politiet om indgreb ved Kina-besøg

Udenrigsministeriet bad om, at kinesisk leder ikke så demonstration, siger betjent under Tibet-afhøring.

En tidligere betjent forklarer i retten, at Udenrigsministeriet havde anmodet om at skærme demonstranterne. Det fremgår dog ikke af den endelige operationsanbefaling. (Foto: © GONZALES PHOTO MARTIN FÆLT)

Det var Udenrigsministeriet, som i 2002 bad politiet om at sikre, at en højtstående kinesisk leder på besøg ikke fik set demonstranter.

Den opsigtsvækkende udtalelse kommer onsdag under en afhøring i Tibetkommissionen.

Det er en pensioneret vicepolitikommissær, som kommer med oplysningen om, hvad der i et par sætninger tilsyneladende stod i en tidlig version af den såkaldte operationsbefaling.

- Der stod, at vi efter anmodning fra Udenrigsministeriet skulle sikre, at kortegen ikke kom forbi negative demonstranter, siger Henning Peter Dahl.

Dengang var han leder af hundeafdelingen i Københavns Politi. Ved store operationer var han en af de såkaldte indsatsledere. Han skulle stå på gaden.

Besøget i 2002 er blot et af flere. Tibetkommissionen har hidtil koncentreret sig om kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013, men den gennedsatte kommission har udvidet undersøgelsen til at omfatte kinesiske besøg længere tilbage i tiden.

Fremgik aldrig af endelig befaling

Oplysningen om opfordringen fra Udenrigsministeriet fremgår dog ikke af den version af operationsbefalingen, som Tibetkommissionen har fået udleveret, fremgår det af afhøringen.

Her vil udspørger Jakob Lund Poulsen vide, om der blev talt blandt betjentene om opfordringen.

- Det gav anledning til, at vi snakkede om, at med den formulering må det være politisk afstemt, at vi skulle sikre, at der ikke var negative demonstranter, forklarer den tidligere vicepolitikommissær.

Han udtaler sig som vidne. Det vil sige, at han har pligt til at tale sandt.

Befaling blev omtalt som politisk bestemt

Snakken om, at det måtte være politisk bestemt, gik over en kop kaffe, beretter han.

Udspørgeren vil vide, om han så gik til ledelsen med spørgsmål om forholdsordren.

- Nej, personligt tog jeg det sådan, at det var handlet af, at det skulle vi ikke forholde os til, forklarer Henning Peter Dahl.

Under planlægningen af større opgaver kom operationsbefalingen i en serie forskellige versioner, fordi der jævnligt kom tilføjelser eller ændringer, oplyser han.

Den kinesiske premierminister besøgte Danmark i september 2002. Ligesom en anden pensioneret leder forklarer Henning Peter Dahl, at politiets ledere søgte at hindre, at gæsten fik øje på demonstranter.

- Det blev slået fast, at det var vigtigt, at gæsten ikke så noget negativt, siger Dahl.

Onsdag finder de første afhøringer sted i Tibetkommissionen, efter at den blev gennedsat i sommer.

Du kan høre Jesper Tynells radiodokumentar om Tibet-sagen her.

/ritzau/