Tidligere digital chef for S: Trusler mod nødhjælpsorganisation er 'klodset'

Folkekirkens Nødhjælp har brugt et greb på Facebook, som Socialdemokratiet selv har brugt et utal af gange.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fremlagde i mandags et asyludspil. Det fik Folkekirkens Nødhjælp til at lave en video om udspillet, men det faldt ikke i god jord hos partiet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Socialdemokraterne fremstår aggressive og klodsede, når de truer Folkekirkens Nødhjælp med at pudse en advokat på nødhjælpsorganisationen, hvis ikke de fjerner en video om partiets asyludspil.

Konklusionen kommer fra Benjamin Rud Elberth, der står bag Elberth Kommunikation, der rådgiver kunder om kommunikation på digitale platforme.

Han er samtidig tidligere digital chef med ansvar for Socialdemokraternes strategi på alle digitale platforme.

- Det her må man bare kalde ualmindeligt klodset. Det her virker utrolig unødigt og aggressivt at begynde at true en NGO på måde, lyder vurderingen fra Benjamin Rud Elberth.

I kampagnevideoen fra nødhjælpsorganisationen, som DR Nyheder har set, indgår der to videobidder på i alt 14 sekunder fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Det har ifølge Folkekirkens Nødhjælp fået flere socialdemokratiske ansatte til at kontakte dem for at få pillet videoen af, ligesom partiet truede med en advokat. Det fik dem til at pille videoen af Facebook.

Benjamin Rud Elberth tror ikke, at Socialdemokratiet ville have handlet på samme måde, hvis det havde været et andet politisk parti eller et medie, der havde bragt videoen.

Et skær af hykleri

Advokat-truslen har dog også et skær af hykleri, vurderer Benjamin Rud Elberth.

- Folkekirkens Nødhjælp har taget nøjagtig fuldstændig det samme kampagnegreb, som har været Socialdemokraternes natur og varemærke. Socialdemokratiet har på deres Facebookside så mange videoer liggende, hvor de har citeret politiske modstandere og lavet det her oversættelsesgreb for at få dem til at fremstå anderledes, siger han.

Et hurtigt blik på Socialdemokratiets Facebookside bekræfter den påstand. Flere gange i januar - den 4. og 10. - bragte partiet klip med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som partiet efterfølgende kommenterede.

Ligeledes har Folketingets største parti tidligere praktiseret en såkaldt ”oversættelsesservice”, hvor de har bragt klip med politiske modstandere, hvorefter politiske profiler som Dan Jørgensen og Trine Bramsen har kommenteret og ”oversat” dem.

Angrebet på Folkekirkens Nødhjælp kan dog i sidste ende vise sig at være gunstig for organisationen, vurderer Benjamin Rud Elberth.

- Det vil vise sig, at Socialdemokratiets klodsede håndtering betyder, at videoen får langt mere bevågenhed, end den overhovedet var i stand til uden også kendt som Streisand-effekten.

Jurist: De har ikke gjort noget forkert

Vibeke Borberg, der er mediejurist og chef for forskningsafdelingen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har overfor DR Nyheder vurderet, at Folkekirkens Nødhjælp sandsynligvis ikke har gjort noget forkert ved at lave videoen.

Socialdemokratiet ønskede i går ikke at kommentere sagen, men henviste til at Facebook-opslag fra EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen.

Her lyder det blandt andet.

- Kære Folkekirkens Nødhjælp. Grunden til vi bad jer fjerne klippet var, at I manipulerede vores video med påstande, der simpelthen ikke er rigtige. Vi vil bekæmpe årsagerne til at folk flygter. Derfor vil vi fordoble støtten til nærområderne. Og ja, det vil betyde, at vi omprioriterer fra dele af den langsigtede udviklingsbistand i stabile lande for i stedet at bruge dem i det, FN kalder den værste flygtningekrise siden 2. verdenskrig, skriver han.

Facebook
Twitter