Tidligere næstformand i DF med klar besked til surmulerne: Overvej at gå

Søren Espersen har ikke evig tålmodighed med de partimedlemmer, der ikke kan bakke op om Morten Messerschmidt som ny leder af Dansk Folkeparti.

Efter at flere fra DF's folketingsgruppe har udtalt tvivl om deres fremtid, efter at Morten Messerschmidt søndag blev valgt til formand - så mener Søren Espersen (DF), at DF's folketingsgruppe skal gøre op, om de se sig selv i partiet med Morten Messerschmidt. Og hvis ikke man kan være positiv - så skulle man overveje at gå. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Hvis ikke man kan tage de positive briller på, så kan man lige så godt tage sit gode tøj og gå. Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører og tidligere næstformand Søren Espersen, efter partiet i går valgte Morten Messerschmidt som ny formand.

- Jeg synes, at hvis man stadig har behov for at surmule og ikke rigtig ved, om man vil være her, så synes jeg, man skal finde ud af, om man måske skulle gå, siger han.

Han forventer, at Folketingsgruppen nu vil se fremad på trods af de mange, der har sået tvivl om, de havde en fremtid i Dansk Folkeparti, hvis Morten Messerschmidt blev valgt som formand.

- Svend Auken (tidligere formand i Socialdemokratiet, red) sagde engang, ”hvis du vil have en ven i politik - så køb en hund.”

- Det betyder, at vi behøver ikke elske hinanden. Vi behøver ikke kunne lide hinanden. Vi kan også afsky hinanden, men vi har fanden gale mig at komme i gang med at lave det politiske projekt sammen, siger han.

Og det tror Søren Espersen fuldt på, at folketingsgruppen nu vil gøre, når først alle lige har vænnet sig til den nye virkelighed.

- Giv det nu et par uger. Det kan jo være, en masse ting falder på plads i forhold til de nødvendige samtaler, Morten nu skal i gang med, siger han og henviser til, at Morten Messerschmidt er i gang med at række ud og få talt holdt 'forsonende' dialogmøder med gruppen.

Kritikere stadig i tvivl

Men her dagen derpå - er stadig flere i partiets folketingsgruppe, der er usikre på deres fremtid i Dansk Folkeparti.

Lise Bech, der er landbrugs- og fødevarerordfører, mener, det bliver en svær opgave for Morten Messerschmidt at genvinde hendes tillid.

Ifølge hende er det Morten Messerschmidt og hans 'fløj', der har skabt problemer for Kristian Thulesen Dahl som leder.

- Da vi sad 37 folketingsmedlemmer, der var aldrig læk fra vores møder. Det skete jo først efter valget i '19. Og der var kun én, der kom ind i folketingsgruppen. Så Morten har en kæmpe opgave i at få skabt en tillid, siger hun og tilføjer, at Morten Messerschmidt allerede i aftes rakte ud til hende.

En af dem, der har offentligt har sat spørgsmålstegn ved, om hun vil fortsætte dansk politik under Morten Messerschmidts ledelse er sundhedsordfører Liselott Blixt.

Og her dagen derpå vil hun stadig vurdere sin fremtid over de næste par uger. Og særligt vil hendes beslutning tage udgangspunkt i det møde, hun skal holde med Morten Messerschmidt - og hvordan han vil sammensætte sin ledelse.

- Det er mere end bare poster. Det er også, hvordan man taler til hinanden, siger hun til P1 Morgen.

- Hvordan kan vi arbejde for samme sag. Det kan vi ikke, hvis vi er splittede, og der skal være store diskussioner, hvor nogle må sige noget, mens andre skal tie stille. Der må være lige ret for alle, og det har der ikke været under denne her valgkamp, siger hun.

Har der været en hakkeorden i partiet?

- Ja. Når vi andre siger noget (kritisk, red.), så får vi at vide, at så må vi trække os, mens andre kan sige det samme uden, siger hun.

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er mere optimistisk efter valget af Morten Messerschmidt, selvom han selv stemte på Martin Henriksen.

Men han tvivler på Morten Messerschmidts lederevner, og han frygter, at Morten Messerschmidt får svært ved at samle partiet.

- Kigger man på de erfaringer, der har været fra Bruxelles, hvor han har været i to perioder, at stort set alle dem, vi fik valgt sammen med ham, de endte jo med at bryde med ham. Det er jo et tegn på, at man ikke er særlig god til at samarbejde og at formidle ledelse, siger han.

Morten Messerschmidt: Gør op, om I vil være her

Morten Messerschmidt er i dag klar over, at der venter ham en stor opgave i at samle partiet. Og han erkender, at han har et medansvar i, at eksempelvis Liselott Blixt har haft dårlige oplevelser.

- Jeg er fuldstændig enig. Vi er mange, der bærer et ansvar for, hvordan tingene har været, siger han til P1 Morgen.

Liselott Blixt giver interview, efter Morten Messerschmidt er blevet valgt til ny formand ved Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning søndag den 23. januar 2022. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Og på trods af kritik fra flere Folketingsmedlemmer, tror Morten Messerschmidt på, at det ikke vil fortsætte.

- Det er sådan, at nu rækker vi denne her famøse streg - ikke bare i sandet, for den har det med at blive udvasket - men i noget lidt mere fast - og så skal folk forstå, at kritik er noget, vi tager internt. Og ikke i de altid altruistisk indstillede medier, siger han.

Men han strammer nu retorikken i forhold til konsekvensen, hvis ikke kritikken holdes internt.

På spørgsmålet om, om han er klar til at smide medlemmer ud af partiet, lyder det:

- Ja, altså hvis det kommer til stykket, så må man jo træffe de beslutninger. Jeg håber ikke, det bliver nødvendigt, siger han i 21 Søndag.

Men der skal lige falde ro på gruppen, siger Morten Messerschmidt.

- Jeg har forståelse for, at tingene lige skal falde til ro, og folk har stemt på forskellige kandidater. Det er naturligt, at folk skal sunde sig og se sig i det her projekt. Men når hvedebrødsdagene er overstået, så må det også være sådan, at man gør op med sig selv, om man tror på det her eller ej, siger han.

Flere DF'ere har meldt sig ud - men flest har meldt sig ind

Siden Morten Messerschmidt søndag blev valgt til formand, har flere meldt sig ud af partiet. I alt har 50 medlemmer meldt sig ud på et døgn, oplyser DF's partisekretær Steen Thomsen.

En af dm er byrådsmedlem John Harpøth i Holbæk. Sammen med blandt andet tidligere folketingsmedlem Jeppe Jacobsen har han i stedet stiftet en lokalliste på grund af den dårlige ledelsesstil på Christiansborg.

Samtidig har Dansk Folkeparti fået over 505 nye medlemmer på et døgn, oplyser Steen Thomsen.