Tidligere partifælle anklager Messerschmidt for EU-fusk

Dokumenter viser, at den tidligere DF'er Rikke Karlsson var medlem af bestyrelsen i Meld - ifølge hende selv uden at vide det.

Morten Messerschmidt (DF) afviser, at Jørn Dohrmann (DF) og Rikke Karlsson (tidligere DF) var uvidende om, at de var medlemmer af bestyrelsen i Meld, hvor han selv sad som formand. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Tvisten mellem de to europaparlamentsmedlemmer Morten Messerschmidt (DF) og Rikke Karlsson (tidligere DF) tager nu endnu en drejning.

Ekstra Bladet har nemlig fået indsigt i en række dokumenter fra det franske indenrigsministerium. Heri fremgår det, at Rikke Karlsson var medlem af bestyrelsen i EU-organisationen Meld, som Morten Messerschmidt var formand for, og som ifølge præsidiet i Europa-Parlamentet havde misbrugt EU-midler.

Problemet er bare, at Rikke Karlsson – der i øvrigt er noteret som litauisk statsborger i papirerne - ikke selv har været klar over, at hun havde en bestyrelsespost i organisationen. Ligeledes var hun - ifølge egen forklaring - slet ikke i Bruxelles, da hun blev valgt til bestyrelsen på en generalforsamling i november 2014.

Hun vil derfor kontakte politiet og melde sagen til EU's anti-svindel-enhed.

- Jeg ved endnu ikke, hvor jeg skal indgive politianmeldelse. Meld er stiftet i Frankrig, men jeg er jo dansk statsborger, og når mit navn – med en falsk nationalitet – har været brugt i de dokumenter, så vil jeg nok i første omgang henvende mig til en dansk politistation. Og så vil jeg igen gå til EU-Parlamentet. Det er jo helt håbløst, at parlamentet ikke har undersøgt, hvad der er foregået i 2014, men i stedet har koncentreret sig om 2013 og 2015, siger hun til Ekstra Bladet.

Rikke Karlssons tidligere partikammerat, Jørn Dohrmann, optræder også som medlem af bestyrelsen i papirerne. Også han afviser ethvert kendskab til bestyrelsesposten.

Forundring er der også hos Morten Messerschmidt. Han undrer sig imidlertid over, at de to EU-politikeres påstande og kalder det ”et gedigent hukommelsessvigt". Han vil dog ikke gå så langt som at sige, at de lyver.

- Nej det vil jeg ikke. Og ved du hvorfor? Det er fordi, det ser så grimt ud på skrift at sige den slags ting. Men sagen bærer præg af, at det er et personligt vendetta – mere end saglighed, siger han til Ekstra Bladet.

Sagen kort

  • Sagen om de to EU-organisationer Meld og Feld begyndte at rulle, da Rikke Karlsson i oktober sidste år forlod Dansk Folkeparti i protest over ikke at kunne få indsigt i økonomien i de to fonde.

  • Morten Messerschmidt, som var formand i begge organisationer, afviste dog beskyldningerne og henviste blandt andet til, at regnskaberne var at finde på organisationernes hjemmeside.

  • I maj 2016 besluttede præsidiet i Europa-Parlamentet, at Meld og Feld skulle betale 2,9 millioner kroner tilbage til EU-kassen, da de havde misbrugt pengene til formål, de ikke måtte bruges til.

  • Dansk Folkeparti valgte at betale 1,6 millioner kroner, som ifølge præsidiet blev brugt på politiske kampagner i Danmark i strid med reglerne, tilbage. De sidste 1,3 millioner kroner blev brugt på et gyldent håndtryk til en medarbejder i Meld og Feld.