Tidligere S-minister fratages ordførerskab for at bryde partilinje

Mette Gjerskov vil ikke stemme for tildækningsforbud. Derfor har hun nu mistet sit ordførerskab i Folketinget.

Eksminister Mette Gjerskov (S) er ikke længere udviklingsordfører for sit parti. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Mette Gjerskov har sagt det gennem hele debatten om et burkaforbud - det der nu ender med at blive et tildækningsforbud: At hun ikke vil stemme for, selvom Socialdemokratiet har tilkendegivet, at man støtter lovforslaget.

Det koster nu den tidligere fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister posten som sit partis udviklingsordfører. Det bekræfter hun over for DR Nyheder.

- Jeg er ikke længere udviklingsordfører. Det er den pris, jeg har betalt for at sige min mening, siger hun.

Beskeden om, at hun ikke længere er udviklingsordfører, fik Mette Gjerskov fra gruppeformand Henrik Sass Larsen over telefonen i morges, siger hun.

Beslutningen ærgrer hende, for danskerne har brug for at kunne stole på, at politikerne mener det, de siger:

- Danskerne har brug for at høre, hvad deres politikere virkelig mener. Høre at vi står op for vores grundholdninger – også selvom det er svært, siger Mette Gjerskov.

Har kritiseret forbud mod burka - med mere

Mette Gjerskov har som den eneste i den socialdemokratiske folketingsgruppe åbent valgt at gå mod sin egen gruppes beslutning om at stemme for regeringens tildækningsforbud.

Et synspunkt så principielt, at den tidligere minister ikke kan bankes på plads, siger hun.

- Jeg ønsker burkaerne hen, hvor pebret gror, ligesom alle andre gør. Men jeg mener simpelthen ikke, at vi kan gå så tæt på borgerne, at vi kan begynde at lovgive om deres tøj. Det er et meget principielt spørgsmål for mig, siger Mette Gjerskov.

Det, du siger her, er det også en kritik af topstyringen i Socialdemokratiet?

- Det må andre udlede. Jeg kan bare sige, at jeg synes, det er ærgerligt. Jeg har arbejdet hårdt som udviklingsordfører. Jeg har fået det allervigtigste resultat hjem i den her samling - nemlig at vi har fået et klart løfte fra regeringen om, at de ikke vil skære yderligere i udviklingsbistanden. Det er en kæmpe sejr for Socialdemokratiet.

På vegne af Socialdemokratiets ledelse udtaler gruppesekretær Christine Antorini (S) i en skriftlig kommentar, at et burkaforbud ikke løser integrationsudfordringerne alene - og at det heller ikke er uden dilemmaer.

- Når Socialdemokratiet har besluttet at støtte forbuddet, skyldes det, at burkaen ikke blot er et stykke tøj, men et middel til social kontrol. Vi står på kvindernes side i den frihedskamp. Det bakker den socialdemokratiske folketingsgruppe op om.

- Mette Gjerskov har taget forbehold og talt imod gruppens beslutning i medierne. Socialdemokratiet har gode interne processer og diskussioner, hvor ordet er frit. Men der skal der ikke være tvivl om Socialdemokratiets politik, og man kan ikke bestride tillidsposter, hvis man ikke respekterer at stå sammen om væsentlige politiske emner, herunder udlændingepolitikken, siger Christine Antorini.

En sag for vigtig til at gå på kompromis

Nu er Mette Gjerskov altså ikke længere partiets udviklingsordfører. Men hun afviser, at hendes enegang mod partilinjen har gjort skade på Socialdemokratiet.

- Jeg mener ikke, at det er skadeligt for vores parti, at vi debatterer tingene. Jeg tror, borgerne gerne vil høre, hvilke overvejelser vi har før vi når frem til den beslutning.

Men man kan vel godt debattere tingene for så at tage en fælles beslutning om, hvordan man skal stemme som parti?

- Jo, og det gør vi jo hver eneste dag. Hver eneste dag består jo af kompromisser og drøftelser. Men indimellem havner partiet på en holdning, hvor man simpelthen ikke kan se sig selv. Og jeg kan simpelthen ikke se mig selv i den her sag. Den er meget vigtig for mig.

Er det prisen værd?

- Jamen, det er den pris, der må betales. Også selvom det er svært.

Kendt for at sige sin mening

Det er langt fra første gang, Mette Gjerskov er i vælten for at sige sin mening - og heller ikke første gang, den mening ikke er helt på linje med partilinjen.

Efter 15 år som kandidat for Socialdemokratiets kredsforening i Roskilde, vandt hun 19. marts et kampvalg mod partifællen Niels Jespersen, der kort forinden havde meldt sig som modkandidat.

Med 120 stemmer ud af omkring 150 fremmødte medlemmer bevarede Mette Gjerskov sin plads som folketingskandidat.

Posten som Socialdemokratiets udviklingsordfører varetages fremover af udenrigsordfører Nick Hækkerup.

Facebook
Twitter