Tidligere skattechef: Kristian Jensen var advaret

Kristian Jensen og resten af skatteudvalget blev advaret flere gange om konsekvenserne ved at centralisere inddrivelsen af skat fra kommuner til stat, siger tidligere skattechef i København Erik Lund.

Det ville ende i en ren katastrofe for Skat, hvis politikerne flyttede skatteinddrivelsen fra kommunerne til staten. Sådan lød advarslen allerede i 2004 fra Erik Lund, der dengang var chef for inddrivelsesafdelingen i Københavns Kommune. I dag er han byrådsmedlem for Konservative i Allerød.

- Både Peter Loft (tidligere departementchef i skatteministeriet, red.) og tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) blev advaret. Det gjorde Folketingets skatteudvalg også, siger han i Debatten på DR2 torsdag aften.

Alle partier vidste besked

Efter omlægningen i 2005 ledte han inddrivelsen i Skattecenter København, og han var selv til et møde i Folketingets skatteudvalg, hvor både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ifølge Erik Lund alle blev advaret.

- Men de fulgte overhovedet ikke med i advarslerne, vi gav, fordi de ville træffe den beslutning med strukturreformen. Jeg sendte faktisk også et brev d. 28 maj 2004 til finansministeren om at tallene, de baserede idéen på med at fjerne inddrivelsen fra kommuner til stat, var ren manipulation.

Skandalerne har stået i kø i Skat, og nu vil et bredt flertal i Folketinget have nedsat en undersøgelseskommission, der skal placere et ansvar for de senere års skandalesager i Skat. I april kom det frem, at ud af de godt 98 milliarder, Skat har til gode, er det ifølge et revisionsselskab kun muligt at inddrive omkring 19,5 mia. kroner.

Tidligere departementschef: Jeg advarede ikke ministeren

Daværende departementschef i Skatteministeriet Peter Loft fik gentagne gange at vide af sine medarbejdere, at planen for omlægningen af skatteinddrivelsen fra kommuner til stat var mangelfuld, fortæller han.

- Der var folk, der sagde, at det var en dårlig plan, I arbejder med. Det er virkelig en besværlig opgave, sagde de, så man kan vel godt sige, at jeg blev advaret, siger Peter Loft, der samtidig afviser, at han selv advarede ministeren.

- Jeg advarede ikke ministeren, fordi jeg ikke mente, det ville gå galt. Vi regnede med, at det gik godt, siger Peter Loft.

V-profil: Vi kan jo ikke reagere på alle advarsler

Ifølge Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, havde man ikke i Venstre en oplevelse af, at det var ved at gå galt i Skat.

- Det er jo først for nylig, vi kan se, at det virkelig er gået galt. Det gik jo okay. Vi oplevede ikke, at det gik fuldstændig galt før 2012, hvor det hele løb af sporet, siger Louise Schack Elholm, der ikke mener, politikerne kan reagere på alle advarsler

- Vi får altid en masse forskellige advarsler fra alle mulige forskellige. […] Jeg har for nylig fået en advarsel om, at tyskerne vil invadere os nede i Sønderjylland. Det tror jeg jo heller ikke på, siger hun.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard, når han spørger: Hvem har ansvaret, når det kommer til skandalesagerne i SKAT?

Facebook
Twitter