Tema Anker Jørgensen er død

Tidligere svensk statsminister: Anker repræsenterede det danske gemyt

Ingvar Carlsson, der var svensk statsminister fra 1986 til 1991, mindes Anker som en varm politiker.

Anker synes, at det var vigtigt at præsentere sig for sine nordiske venner, siger Ingvar Carlsson. (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)

Nyheden om den socialdemokratiske tidligere statsminister Anker Jørgensens død er nået over sundet, hvor den også er modtaget med sorg af blandt andet den tidligere svenske statsminister Ingvar Carlsson.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Han repræsenterede virkeligt det danske gemyt. Han var en person med stor varme og humor. Selv når svære og alvorlige sager skulle diskuteres, så var det med et glimt i øjet fra hans side, siger Ingvar Carlsson.

Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister, Anker Jørgensen, døde søndag, d. 20. marts 2016, 93 år gammel. Han var statsminister fra 1972-1973 og fra 1975-1982 og var formand for Socialdemokratiet fra 1973-1987. Anker Jørgensen bliver begravet fra Grundtvigs Kirke i København, lørdag d. 2. april.

Gå til tema

- Med sin faglige baggrund havde han også en stærk folkelig forankring, og det kunne man mærke, når man var med ham til partimøder i Danmark. Han stod sine vælgere og sympatisører meget nært.

Ingvar Carlsson, der ligesom Anker Jørgensen er socialdemokrat, var svensk statsminister fra 1986 til 1991 og igen fra 1994 til 1996.

Han var også en central del af det svenske socialdemokrati i de år, hvor Anker Jørgensen var S-formand og regeringsleder i Danmark.

Den tidligere svenske statsminister husker Anker Jørgensen som en særligt dedikeret fortaler for et tæt nordisk samarbejde.

- Da han blev udnævnt til partileder, var en af de allerførste ting, han gjorde at tage rejsen op til Stockholm og tale for vores rigsdagsgruppe. Han synes, at det var vigtigt at præsentere sig for sine nordiske venner, siger Ingvar Carlsson.

/ritzau/