Tidligere Venstre-minister Niels Anker Kofoed er død

Niels Anker Kofoed sov stille ind søndag morgen, 89 år gammel. Det oplyser familien til Ritzau.

Venstremanden Niels Anker Kofoed blev valgt ind i folketinget i 1968. Her ses han i folketingssalen den 3. november 1994. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Tidligere minister, medlem af Folketinget og medlem af Europa-Parlamentet Niels Anker Kofoed er søndag morgen død, 89 år gammel.

Det oplyser hans familie søndag aften til Ritzau.

Den tidligere Venstre-minister sov stille ind.

- Da Niels Anker Kofoed sov stille ind den 6. maj om morgenen, mistede vi ikke blot vores far. Vi mistede også et menneske, som var politiker til fingerspidserne med klare holdninger, udtaler hans søn og to døtre.

Kofoed blev første gang valgt ind i Folketinget i 1968 og var landbrugs- og fiskeriminister i Poul Hartlings smalle Venstre-regering fra 1973 til 1975.

Senere fik han også ministerkontoret igen - endda ad to omgange. Først som landbrugsminister i SV-regeringen i 1978-79 og igen i Poul Schlüters firkløverregering fra 1982.

Venstres partisektretær Claus Richter udtrykker sin sorg over Niels Anker Kofoeds død på Twitter:

https://twitter.com/Claus_Richter/status/993226566854471680?ref_src=twsrc%5Etfw

I en stor del af 1990'erne sad Niels Anker Kofoed i Europa-Parlamentet.

Her blev han kendt som en af de mest energiske fortalere for EU, inden han i 1999 stoppede den politiske karriere og vendte hjem til sin fødeø, Bornholm.

- Niels Anker Kofoed blev nærmest født som Venstremand og vedblev at være det til sin dødsdag, men han var også meget socialt sindet. Det kom både til udtryk, da han sad i Ibsker sogneråd, i Folketinget og i Europa-Parlamentet. Og så var han først og fremmest bonde, skriver familien.

Niels Anker Kofoed kom til verden i en landbofamilie i 1929 som det yngste af syv børn.

  • På billedet ses Bertel Haarder og Niels Anker Kofoed under en afstemning til valget af næstformand i Europaparlamentet. (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)
  • Den nye SV-regering blev udnævnt i oktober 1979 med statsminister Anker Jørgensen i spidsen. Niels Anker Kofoed fik posten som landbrugsminister. På billedet står den nye regering ved Amalienborg. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix)
  • Niels Anker Kofoed skåler med kommunaldirektør i Nexø Niels Rasmussen efter Bornholmernes overbevisende ja til sammenlægningen af øens fem kommuner tilbage i maj 2001. (Foto: KELD NAVNTOFT/SCANPIX NORDFOTO 2001) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
  • Niels Anker Kofoed fotograferet med sin hustru. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)
  • Niels Anker Kofoed sad i Europaparlamentet i løbet af 1990'erne. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • Den sidste del af sin politiske karriere tilbragte Niels Anker Kofoed i Europaparlamentet. På billedet ses daværende landbrugskommissaer Franz Fischler og formanden for udvalget Reimer Bøge sammen med Niels Anker Kofoed tilbage i 1997. (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)
1 / 6

/ritzau/

FacebookTwitter