TIDSLINJE Fra adoptionsskandaler til skærpet tilsyn

Det nye adoptionsbureau skal underkastes en langt stærkere statslig kontrol for at forhindre ulykkelige sager.

Efter flere skandalesager igangsatte tidligere socialminister Karen Hækkerup (S) i april 2013 en kulegravning af adoptionssystemet.

* Debatten om adoptionsbureauernes praksis startede for alvor, efter tv-dokumentaren Adoptionens pris, der blev vist for to siden.

* Dokumentaren fulgte adoptionen af pigen Masho og hendes lillebror fra Etiopien. Adoptionen gik galt, og DanAdopt blev skyldt for at have narret de afrikanske forældre til at bortadoptere deres børn.

* Sagen rullede for alvor, da DR kunne afsløre, at adoption var en stor industri i Etiopien, og i flere tilfælde forsøgte 'børnehøstere' at overtale forældre til at bortadoptere deres børn.

* Med den nye aftale, der torsdag blev indgået mellem Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten, er der enighed om at slå de to private adoptionsbureauer AC Børnehjælp og DanAdopt sammen til én organisation, der skal underkastes en stærk statslig kontrol.

Færre adoptioner

* Sidste år blev kun 176 udenlandske børn adopteret af danske familier. Gennemsnitsalderen på børnene var to år, og de fleste børn kom fra Etiopien og Sydafrika.

* Antallet af adoptioner har været faldende siden 2002.

* Der er afsat i alt godt 47 millioner kroner fra 2015 til 2018 til fremtidens adoptionssystem.

* De eksisterende aftaler med adoptionsbureauerne fortsætter, indtil den nye lovgivning er på plads. Dermed sker der ikke en omgående ændring af adoptionsformidlingen.

Kilde: Socialministeriet

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter