TIDSLINJE Irak- og Afghanistankommissionens omtumlede liv

Den nedlagte undersøgelseskommission, som Liberal Alliance indirekte vil genoplive, har været igennem lidt af hvert de seneste fire år.

Indholdet af Irak- og Afghanistankommissionen blev præsenteret af den daværende regering ved et pressemøde d. 11. april 2012. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Irak- og Afghanistankommissionen har levet et kort og omtumlet liv, fra 2012 til den formelt blev nedlagt i 2015.

Den skulle blandt andet undersøge baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak.

Senest har Liberal Alliance foreslået at genstarte kommissionen som en ny krigskommission og udvide den til også at undersøge den danske indsats under krigen på Balkan i 1990’erne.

Få et overblik over de vigtigste begivenheder siden 2012 her:

Juni 2012 Irak- og Afghanistankommissionen bliver nedsat ved et kommissorium under den socialdemokratisk ledede regering. Den skal dels undersøge grundlaget for Irak-krigen, dels undersøge den danske håndtering af fanger i Irak og Afghanistan.

November 2012 Undersøgelseskommissionen nedsættes formelt af justitsministeren. Formand er Michael B. Elmer, vicepræsident i Sø- og Handelsretten. Øvrige medlemmer er professor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge. Efter planen skal kommissionen afgive sin beretning senest fem år efter.

April 2014 Ifølge en redegørelse fra kommissionen ser dens arbejde ud til at blive særdeles papirtungt. Det materiale, der skal gennemgås, kan omfatte op til en million dokumenter.

November 2014 DR Nyheder beskriver, hvordan kommissionen stort set ikke er gået i gang med sit arbejde, da en sikkerhedsgodkendelse fra PET af lokaler og it-systemer angiveligt endnu ikke er på plads. Samtidig vokser udgifterne løbende.

2014-2015 Kommissionen er primært i mediernes søgelys, fordi der er samarbejdsvanskeligheder mellem formanden og de to øvrige kommissionsmedlemmer.

Februar 2015 Formand for kommissionen, Michael B. Elmer, vælger at træde tilbage efter at være raget uklar med de to andre medlemmer.

Februar 2015 Venstre meddeler, at partiet ønsker at nedlægge kommissionen.

Marts 2015 Justitsministeriet meddeler, at ny kommissionsformand bliver landsdommer Michael Kistrup.

Marts 2015 De samlede udgifter til kommissionen er løbet op i 14 millioner kroner siden 2012.

April 2015 De første vidner indkaldes til afhøring senere på året.

Juni 2015 Kommissionen indkalder tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) til afhøringer. Listen over indkaldte vidner tæller også tidligere topembedsmænd. Afhøringerne skal foregå fra november 2015 til februar 2016.

Juni 2015 Den nye Venstre-regering meddeler i sit regeringsgrundlag, at den vil nedlægge kommissionen.

2015 - 2016 Liberal Alliance forsøger i månedsvis at få den nedlagte kommissions dokumenter offentliggjort, men det afviser regeringen, trods et flertal for beslutningen.

Marts 2016 Liberal Alliance foreslår, at kommissionsarbejdet bliver genoplivet og udvidet med den danske indsats på Balkan i 90'erne. Der er støtte til forslaget fra rød blok og De Konservative, mens Dansk Folkeparti afviser. Venstre har ikke meldt ud endnu.

Facebook
Twitter