Tjek din e-boks: Tilfældige danskere skal testes for corona

Tusinder af danskere vil fra i dag få besked i e-boks om, at myndighederne gerne vil teste dem for at klarlægge smitte i samfundet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger i Slotsholmen på P1, at tilfældigt udvalgte danskere i dag vil blive bedt om at blive testet for coronavirus. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

2.600 udvalgte danskere vil i dag modtage en besked i e-boks fra Statens Serum Institut.

Her vil de blive bedt om at lade sig teste for coronavirus - også selv de ikke har symptomer.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i det politiske magasin Slotsholmen på P1.

- Vi vil nu sætte gang i en stikprøvetest, så vi kan få klarlagt, om der er smitte i samfundet steder, vi ikke har set endnu, siger han.

- Flere tusinde danskere vil i dag modtage indkaldelse, siger ministeren.

Testen er frivillig, og det er er planen, at de danskere, eksperterne har udvalgt, vil kunne blive testet i næste uge.

Teststragi skal være mere aggressiv

Den danske teststrategi er tidligere blevet kritiseret for at være for defensiv, blandt andet af verdenssundhedsorganisationen WHO. Siden da har myndighederne skiftet strategi, og antallet er test er den seneste tid blevet sat gevaldigt op.

Det sker for at give et bedre indblik i hvor mange, der er smittede rundt om i landet og derved minimere et mørketal.

- Der arbejdes så hårdt og kraftigt på at eskalere op i test, og vi er nu i Danmark i top ti på verdensplan over antal test per million indbyggere, siger Magnus Heunicke.

- Hvor vi kom fra en situation for få uger siden, hvor vi virkelig havde problemer, har vi nu fået bygget det her op takket være et kæmpe arbejde fra medarbejdere og myndigheder.

Et repræsentativt udsnit af danskerne testes

Samtidig er formålet med stikprøvetesten at være sikker på, at et repræsentativt udsnit i befolkningen bliver testet, så der er ikke er nogle befolkningsgrupper, der ikke er data på.

- Når vi har stikprøvekontroller, så er det klart, det ikke er alle, der reagerer på det, så vi skal se, om der er en underrepræsentation af visse grupper af befolkningen, for vi skal være sikre på, at alt bliver samlet op – og det er det, som forskerne er i gang med, siger Magnus Heunicke.

Stikprøvedeltagerne skal både testes for corona og for antistofferne til virussen.

I første omgang fremgik det af artiklen, at 2.400 personer skal testes. Sundhedsministeriet kunne torsdag formiddag ikke oplyse præcis, hvor mange danskere, der vil modtage en indkaldelse til test, men har siden oplyst, at antallet er 2.600.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk