Tørnæs: Vanskeligt med sag mod Israel

Udviklingsministeren tror ikke, at Danmark vil kræve erstatning fra Israel, der har bombet klinikker. Professor mener derimod, at der er gode chancer for erstatning.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs har svært ved at forestille sig, at Danmark vil kræve erstatning fra Israel for bombede danskstøttede projekter. (Foto: DR © DR)

Udviklingsminister Ulla Tørnæs bekræfter, at hun er i gang med at undersøge, om der tidligere er rejst erstatningskrav, når ulandsprojekter er blevet ødelagt.

Oppositionen i folketinget har bedt om en undersøgelse, efter at israelske bomber har ødelagt flere sundhedsklinikker, som Folkekirkens Nødhjælp finansierer. Og det ønske har Ulla Tørnæs opfyldt.

- Det har jeg selvfølgelig gjort ud fra et ønske om at sikre, at dansk bistand altid skal bruges så effektivt som muligt, siger Ulla Tørnæs til DR Nyheder.

Eksperter uenige

Ulla Tørnæs, siger at eksperter hun har rådført sig med mener, at det vil være vanskeligt for Danmark at gå videre med krav.

Men professor i folkeret, Ole Espersen siger, at der er gode chancer for at få erstatning. Israel vil endda være interesseret i at betale erstatning, for at rette op på sit renommé, mener han.- Det er i strid med krigens love, at have klinikker som mål, og derfor kan erstatning komme på tale, siger Ole Espersen.

Omvendt mener Ulla Tørnæs, at det vil være problematisk at gå direkte til Israel og bede om tilbagebetaling. For hun har ikke hørt om fortilfælde for det.

Israels ambassadør har været til samtale i Udenrigsministeriet, der har tilkendegivet, at det er uacceptabelt, at humanitære institutioner som hospitaler er blevet bombet.

FacebookTwitter