Tommy Ahlers: Vi skal uddanne os hele livet

Uddannelsesministeren vil gøre op med tanken om uddannelse som noget, der er forbeholdt de unge.

Tommy Ahlers (V) blev udnævnt som minister i starten af sidste måned. Han mener, at de studerende bør kunne lægge bøgerne på hylden i op til tre år efter endt bacheloruddannelse. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Uddannelse skal ikke partout være tilknyttet ungdommen.

Sådan lyder udmeldingen fra den nye uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V), som vil have flere til at lægge bøgerne på hylden og trække i arbejdstøjet, inden de begynder på deres kandidatgrad.

Derudover vil ministeren åbne for, at universitetsstuderende fremover skal kunne tage en et-årig overbygningsuddannelse, der ikke vil svare til en fuld kandidatuddannelse.

- Det her handler også om at komme et sted hen, hvor uddannelse ikke er noget, man gør, når man er ung – altså mellem 20 og 25 år – og så er man færdiguddannet og arbejder resten af sit liv, siger han.

- Vi vil gerne et sted hen, hvor man kan komme tilbage og læse og egentlig opfatte uddannelse som noget, man gør hele livet, siger ministeren til DR Nyheder.

Skal stadig igennem til normeret tid

Ministerens forslag lægger op til, at de studerende kan holde pause fra studierne i op til tre år efter deres bacheloruddannelse uden at ryge bag køen, hvis de vælger at læse en kandidatuddannelse efterfølgende.

Meldingen kommer efter flere års politisk fokus på at få de studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet.

Han understreger, at idéen ikke strider imod ønsket om at få de studerende til at gennemføre deres uddannelser uden pauser.

- Det, vi har sagt og stadig siger, er, at når man læser en bachelor, vil vi have, at det skal gøres på normeret tid. Når man læser en kandidat, vil vi gerne have, at man gør det på normeret tid. Men om man er ude at arbejde i nogle år i mellem, det ændrer ikke ved det, lyder det fra ministeren.

Ifølge Tommy Ahlers skal man ikke forvente, at der bliver slækket på uddannelsesloftet, som blev indført i slutningen af 2016.

- Jeg synes, at det er fint, at vi har en forventning om, at når folk har læst en bachelor, så går de videre og læser videre op i systemet, siger ministeren.

Mulighed for at skifte spor

Spørger man ministeren, kan det være en fordel, at de studerende har været på arbejdsmarkedet efter gennemførelsen af deres bachelor.

- Det skal gøre, at de studerende får flere muligheder til at komme ud og opleve virkeligheden i erhvervslivet og så måske vælge noget andet, når de kommer tilbage, siger ministeren, og uddyber, at han nok selv havde valgt anderledes, hvis han i stedet for at gå direkte videre på jurastudiet, i stedet havde prøvet kræfter på arbejdsmarkedet.

Så var det nok blevet til finansiering på CBS i stedet, siger han.

Risikerer man ikke, at mange fravælger deres kandidatgrad?

- Det tror jeg ikke. Det er ikke det, der er hensigten med det. Jeg tror, at folk bliver inspireret til at læse videre, siger Tommy Ahlers, der mener, at erhvervslivet sagtens kan være interesseret i medarbejdere, selv om de ikke har gennemført deres kandidatgrad endnu.

- Vi vil gerne have dem lidt tidligere, så vi også kan være med til at påvirke, hvad det er, de interesserer sig for og eventuelt læser videre på, siger den tidligere iværksætter.

- Det her handler om, at vi gerne skal uddanne folk til noget, de har lyst til, men også til det, de kan få et job inden for, siger ministeren, der lægger op til, at folk kan læse eksempelvis en naturvidenskabelig uddannelse på deres bachelor og dernæst en humanistisk en af slagsen på kandidatdelen.

- Så får vi noget mere tværfaglighed og nogle bredere kompetencer. Det har jeg nogle gange kunne ønske ude i erhvervslivet, lyder det fra Tommy Ahlers.

Ifølge Berlingske går 85 procent af de studerende i dag direkte i gang med kandidatuddannelsen efter færdiggørelsen af deres bachelor.

Facebook
Twitter