Trækker sig fra formandsopgør i DF for at samle modstand mod Messerschmidt

Erik Høgh-Sørensen er ikke længere kandidat til at blive ny formand for Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt og Erik Høgh-Sørensen deltog søndag begge i en tv-duel mellem formandskandidaterne i Dansk Folkeparti. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

De delegerede får kun tre kandidater at vælge imellem, når Dansk Folkeparti søndag vælger ny formand på et ekstraordinært årsmøde i Herning.

57-årige Erik Høgh-Sørensen valgte i dag at trække sig fra opgøret. Dermed står kampen om at efterfølge Kristian Thulesen Dahl som formand mellem Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.

Erik Høgh-Sørensen trækker sig for at samle modstanden mod Morten Messerschmidt.

- Mit kandidatur skal ikke stå i vejen for, at Dansk Folkeparti får en bedre ledelse end den, som Morten Messerschmidt kan tilbyde.

- Han taler ned til folk, han prøver at kue dem, og det er ikke det, man skal kunne som leder. Nu vil jeg sikre, at der er en stærk opposition mod Morten Messerschmidt, og derfor må der ikke være stemmespild ved at stemme på mig.

Var det her hele tiden planen? At du ville stillet op for at skabe noget uro og så trække dig lige før målstregen?

- Nej, jeg stillede op, fordi jeg havde jeg noget på hjerte. Jeg ved godt, at jeg - uanset hvem, der ellers stillede op - ville have en begrænset chance for at vinde. Jeg stillede op, fordi jeg havde noget politisk på hjerte, siger Erik Høgh-Sørensen.

To historier gjorde udslaget

Det var to historier, der kom frem i medierne i sidste uge, der gjorde udslaget for Erik Høgh-Sørensen.

Først kunne Ekstra Bladet fortælle, at to medlemmer af Dansk Folkeparti, Tanja Quade Madsen og Amina Sardar, havde følt sig overfuset af Morten Messerschmidt i telefonopkald.

- Når de stiller sig frem og siger, at Morten har talt ned til dem, så gør det indtryk på mig, siger Erik Høgh-Sørensen, der er tidligere medlem af partiets hovedbestyrelse og i dag er byrådsmedlem i Hjørring.

Lørdag kunne DR Nyheder afsløre, at Morten Messerschmidt i efteråret talte for, at Erik Høgh-Sørensen skulle ekskluderes fra Dansk Folkeparti, fordi han havde brudt partilinjen og stemte imod en budgetaftale i Region Nordjylland.

Erik Høgh-Sørensen har efterfølgende forsøgt at få en snak med Morten Messerschmidt om, hvorfor han ville ekskludere ham, men det har ikke været muligt, siger han.

- Morten Messerschmidt har optrådt personligt illoyalt over for mig. Og når han kan gøre det over for mig, kan også gøre det over for andre. Derfor vil han ikke være en god leder, siger Erik Høgh-Sørensen.

Vil tale med de andre kandidater

Han vil nu tage en snak med Martin Henriksen og Merete Dea Larsen for at finde ud af, hvem af de to han vil stemme op til formandsvalget.

- Jeg er meget politisk enig med Martin Henriksen. Og jeg synes, Merete Dea Larsen har været et frisk pust, men hun mangler at definere sit eget politiske projekt, og det skal vi tale om, siger Erik Høgh-Sørensen.

Han har et lille håb om, at de to kan finde sammen.

- Jeg ser et muligt potentiale i, at Martin Henriksen og Merete Dea Larsen finder sammen i en formandsduo, siger han.

Siden rekordvalget i 2015 er opbakningen til Dansk Folkeparti faldet drastisk.

Messerschmidt: 'Har udviklet sig beskidt'

Morten Messerschmidt ærgrer sig over, hvis det kun kommer til at handle om at være om at være imod ham.

- Det har desværre udviklet sig ret beskidt og mere til et spørgsmål om, hvem og hvad man er imod. Det, synes jeg, er ærgerligt.

- Vi har alle meldt os ind i Dansk Folkeparti, fordi vi er enige i politikken og elsker vores parti. Derfor burde vi diskutere, hvad der skal til for at få Dansk Folkeparti tilbage i stedet for at gå rundt og positionere sig i forhold til andre.

- Men det kan jeg ikke ændre på. Jeg kan kun styre min egen kampagne. Og den har fokuseret på at fremlægge mine forsalg og diskutere dem, så vi kommer fremad i fællesskab, siger Morten Messerschmidt.