Trafikforsker: Fartsyndere vil ikke opdage færre kontroller

Spritkørsel og farthastighed bør være vigtigst for Søren Pind at prioritere, mener forsker.

Indtil de nye måltal kommer om et års tid, vil vi angiveligt se færre at disse fartkontroller ved vejene, vurderer trafikforsker. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

På kort sigt vil potentielle fartbøller ikke lægge mærke til, at politiets fartkontroller er blevet færre end tidligere - og derfor vil de formentlig holde sig i skindet.

Det siger Niels Agerholm, trafikforsker ved Aalborg Universitet, efter at justitsministeriet i dag offentliggjorde politiets indsatser for 2016.

Her er de tidligere rigide måltal for, hvor mange bøder politiet skal udskrive, droppet.

Men mindre kontrol gør ikke nødvendigvis trafikken mere usikker, mener Niels Agerholm.

- På kort sigt vil det ikke betyde ret meget, for det tager noget tid, inden befolkningen vænner sig til, at man ikke bliver taget, når man laver noget, man ikke må, siger han.

Færre ressourcer på vejene

Niels Agerholm mener er ikke i tvivl om, at den nye prioritering vil betyde, at der i større eller mindre omfang vil blive skåret i kontrollen, fordi politiet ikke har nok ressourcer.

- Når man slipper et område frit, hvor politiet ikke længere har noget, de skal opfylde (dropper måltallene, red.), vil de skrue ned for det i et eller andet omfang, siger han.

Om et år skal justitsministeren fremlægge nye tal for, hvordan politiets indsats skal måles.

Justitsministerens nye mål vil blive udformet, så de ikke møder så stor modstand, som de tidligere måltal har været udsat for, lover Pind.

For at være nyttige skal de ifølge trafikforskeren helst fokusere på særligt to ting.

- De to helt store dræber i trafikken, så længe vi taler om bilister, er hastighed og alkohol i sammenfald med manglende brug af sele, siger han