Transportminister lancerer ny national cykelstrategi

Danskerne cykler 10 procent mindre end for 24 år siden. Det vil regeringen nu lave om på.

Danskerne cykler mindre end for 24 år siden. Regeringen vil nu få danskerne til at cykle noget mere og lancerer fredag en ny national cykelstrategi. (Foto: © Mikkel Østergaard, Scanpix)

Der er blevet mere plads på cykelstien, end der var i 1990. I gennemsnit kører hver dansker 10 procent mindre på den tohjulede i dag end for 24 år siden, og det vil regeringen nu lave om på.

Derfor lancerer transportminister Magnus Heunicke og regeringen fredag morgen en landsdækkende cykelstrategi, der skal få flere danskere til at droppe bilen og bruge cyklen.

- Vi kan ikke være tilfredse med, at danskerne cykler mindre end tidligere. Vi skal være ambitiøse, målrettede og klar til at yde en indsats for at fremme cyklismen i Danmark, skriver transportministeren i en kommentar til den nye strategi.

Regeringen vil blandt andet fokusere mere på supercykelstier, højresving i udvalgte kryds, bedre skiltning for cyklisterne, samt tryggere cykelruter ved skolerne.

- Med cykelstrategien har vi nu visionerne, som skal danne udgangspunkt for de næste mange års indsats på cykelområdet.

Cyklistforbundet roser prioriteringen

Overordnet er cykelstrategien et forsøg på at samle erfaringerne fra rundt omkring i landet og udbrede dem. Strategien fokuserer på at få flere til at cykle i hverdagen, i ferien og få flere børn og unge til at cykle. Det sidste vil regeringen sikre ved hjælp af flere sikre veje og cykelstier.

Der følger hverken nye penge eller konkrete løfter med den nye strategi, men den får alligevel rosende ord med på vejen fra Cyklistforbundet.

- Alene det, at regeringen går ind og tager et ansvar for udviklingen af cykellandet Danmark er i sig selv godt. Men forudsætningen er selvfølgelig, at man prioriterer og afsætter penge til det over de kommende år, siger Frits Bredal fra cyklistforbundet.

Tohjulet eller trængsel

Behovet for en ny cykelstrategi er da også større end nogensinde før, hvis man spørger i rådgivningsvirksomheden COWI, der blandt andet arbejder med miljø og samfundsøkonomi. Her hæfter de sig ved, at antallet af biler på vejene fortsat er stigende, og det kan cykelstrategien være med til at hjælpe på.

- Inden for de næste 10-15 år vil endnu flere køre i bil, og det betyder blandt andet, at trængselsproblemerne også vil rykke til de mellemstore byer som Esbjerg, Randers og Viborg. Det er dyrt for samfundet, så det er vigtigt, at byerne hjælper sine borgere til at vælge jernhesten oftere, end de gør i dag, ikke mindst fordi det har samfundsøkonomisk gevinst, siger COWIs trafikekspert, Michael Knørr Skov.

I COWI tror de således også på, der er et potentiale i at satse markant mere på cyklismen. Mere end en tredjedel af befolkningen er klar til at hoppe oftere på cyklen, hvis infrastrukturen er i orden - og blandt bilisterne er det hele 38 procent, der gerne vil cykle mere. Det viser undersøgelser, som COWI har lavet.