Transportministeren sætter DSB plads: Genindfør krav om pladsbilletter nu

DSB er klar til at rette ind og genindfører kravet om pladsbilletter - formentlig fra på onsdag.

DSB skal igen kræve af passagerer på de lange togstrækninger, at de har købt en pladsbillet. Der skal ikke være stående passagerer, lyder det fra ministeren. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har bedt DSB om at genindføre krav om pladsbillet på lange strækninger. Det oplyser han til DR Nyheder.

- Jeg har bedt DSB om på de lange rejser at genindføre kravet om pladsbillet, siger ministeren.

- På de korte rejser er det lidt mere kompliceret, for jeg kan forstå, at systemet ikke har fungeret helt efter hensigten. Så der har jeg givet DSB en uge til at vise, at de kan få det til at virke uden, og ellers må vi overveje at skærpe kravene på den type rejser, lyder det fra Benny Engelbrecht.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) får nu DSB til at ændre den omdiskuterede beslutning. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

DSB's informationschef, Tony Bispeskov, siger til Ritzau, at DSB har tænkt sig at rette sig efter ministeren og genindfører kravet.

Transportministerens melding kommer, efter at DSB i onsdags meddelte, at man droppede kravet om pladsbillet, der ellers har været der siden coronakrisens start i marts.

Kravet om pladsbillet blev oprindeligt indført på myndighedernes anbefaling som en foranstaltning for at undgå spredning af coronavirus.

DSB afskaffede kravet igen med den begrundelse, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler, at man bærer mundbind i fyldte tog, hvilket erstatter behovet for et krav om pladsbilletter.

Brostrøm undsagde erstatningen

Sundhedsstyrelsen gik dog efterfølgende lidt i rette med den udlægning af anbefalingen om mundbind. Direktør Søren Brostrøm skrev sådan her i en skriftlig kommentar:

- Vores nye anbefaling om mundbind ved trængsel i den kollektive trafik skal ses som et supplement - et ekstra lag af sikkerhed – men skal ikke være en erstatning for andre tiltag, der skal begrænse trængsel, så der kan holdes afstand i den kollektive trafik.

- Det er selvfølgelig DSB's beslutning, om de kan sikre det uden pladsbilletkrav. Men hvis det kan forebygges, særligt i en situation med stigende smittetryk, så skal vi gøre, hvad der er muligt for f.eks. at undgå, at man skal stå op i fjerntog. Det er ikke meningen med anbefalingen om brug af mundbind, at vi skal rykke tættere sammen, tværtimod.

'Helt håbløst'

Og den melding får nu Benny Engelbrecht til at gå ind i sagen, efter DR i går skrev, at SF og Enhedslisten krævede af ministeren, at han fik DSB til at lave beslutningen om. En beslutning, Enhedslistens Henning Hyllested kaldte "helt håbløs".

- Sundhedsmyndighedernes anbefaling er meget klar. Der skal ikke stå folk i toget på de lange rejser, så derfor skal vi sikre os, at der er en siddeplads til de mennesker, der rejser med, siger Benny Engelbrecht.

Men selvom ministeren altså nu går ind og beder DSB ændre en omdiskuteret beslutning, vil han dog ikke kalde det en fejl fra DSB's side.

- Anbefalingen om mundbind kom meget pludseligt fra Sundhedsstyrelsen. Der er nok mange ting, der kunne have fungeret bedre, hvis vi havde implementeret det i bedre tid end nu. Så der har været lidt forvirring. Nu skærer jeg igennem og siger, at på de lange rejser skal der være krav om pladsbillet, siger han.

DSB's informationschef, Tony Bispeskov, siger til Ritzau, at kravet om pladsbilletter på de lange togstrækninger nu bliver genindført. Han forventer, at det kommer til at gælde igen fra på onsdag.

Han siger, at man arbejder så hurtigt, man kan, på at få systemerne gjort klar.

- Det er klart, at smittesituationen ændrer sig hele tiden. Vi følger naturligvis myndighederne, og transportministeren har rettet henvendelse til os, og nu vil vi arbejde på at genindføre kravet om pladsbillet, siger han.

Facebook
Twitter