Transportministeren skal i samråd om omstridte busreklamer

Transportminister Magnus Heunicke skal nu ligesom kulturminister Marianne Jelved i samråd om de busreklamer, som Movia har droppet.

Transportminister Magnus Heunicke (S) skal ved et samråd i juni blandt andet svare på, om han vil få Movia til at genoptage en kampagne mod varer fra israelske bosættelser. (Foto: Nils Meilvang © Arkivfoto: Scanpix)

En omstridt kampagne mod varer fra israelske bosættelser er for længst blevet pillet af Movias busser. Men det politiske efterspil til Movias beslutning om at sløjfe kampagnen er endnu ikke forbi.

Først blev kulturminister Marianne Jelved (R) kaldt i samråd, og nu skal også transportminister Magnus Heunicke (S) besvare spørgsmål om sagen.

Det er medieordfører for SF Özlem Cekic, der har kaldt de to ministre i samråd.

- Ministrene skal svare på, hvordan vi kan forhindre, at offentlige institutioner ender med at krænke ytringsfriheden, siger hun.

Sammenligner med politisk kampagne 

Movia har blandt andet begrundet beslutningen om at droppe kampagnen før tid med, at den "virker unødigt stødende, at den er udformet uden behørig social ansvarsfølelse, og at den er diskriminerende med hensyn til nationalitet."

Derudover har trafikselskabet anført, at det ikke er "en offentlig transportvirksomheds lod at tolke på konflikten mellem Israel og Palæstina eller blive genstand i den enes kamp mod den anden. Og slet ikke i en konflikt mellem folkeslag, som vækker stærke følelser".

Men det er ifølge Özlem Cekic slet ikke en beslutning, som ligger på Movias bestyrelses bord.

- Her har vi en offentlig virksomhed, der spiller politisk overdommer og sorterer i ytringer. Og derfor er der behov for, at ministeren fortæller, hvad han vil gøre ved det, siger hun.

Magnus Heunicke skal også svare på, om der er lignende fortilfælde, samt hvad han vil gøre "for at sikre, at kampagnen kan køre igen, og hvilke konsekvenser sagen bør få for Movias bestyrelse," står der i samrådsspørgsmålet.

Jelved får spørgsmål om ytringsfrihed

Özlem Cekic finder det med sine egne ord "fuldstændigt irrelevant", om fem, ti eller 500 personer er blevet stødt af kampagnen.

Hvis man skulle tage højde for den slags, så kunne man heller ikke have trykt muhammedtegningerne, mener hun.

Kulturminister Marianne Jelved skal under samrådet redegøre for, om det giver anledning til overvejelser om ytringsfriheden, at Movias bestyrelse valgte at sætte en stopper for kampagnen, der skulle være kørt på 35 busser i København og omegn i to uger.

Tyrkisk ambassade

Marianne Jelved bliver også bedt om at forholde sig til en tidligere sag, hvor den tyrkiske ambassade kontaktede Det Kongelige Bibliotek for at få stoppet en udstilling om det armenske folkedrab.

Ministeren skal også svare på, om hun mener, at der bør være kriterier - udover loven - som definerer, hvilke kampagner en statslig institution eller en virksomhed med en politisk udpeget bestyrelse må bringe.

Samrådet finder sted den 9. juni, og først der vil transportminister Magnus Heunicke (S) kommentere sagen.

FacebookTwitter