Tre af fire vil kunne vælge obduktion i et register

I dag giverpårørende tilladelse til obduktion ved et dødsfald, men mange ønsker selv at sige ja eller nej i et register.

Antallet af obduktioner falder, og nu er opbakning til et forslag om at oprette et register, hvor man kan sige ja eller nej til obduktion.

Næsten tre af fire danskere vil ifølge en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, give lægerne tilladelse til at obducere dem efter deres død.

Men selv om loven kræver et samtykke til obduktion, har danskerne intet sted at gå hen for at få registreret, om de siger ja eller nej til obduktion.

Det er helt uforståeligt, mener formanden for Det Etiske Råd, lektor, ph.d. Jacob Birkler, som efterlyser et obduktionsregister på linje med organdonorregistret, hvor danskerne kan tilkendegive, om de ønsker at lade sig obducere eller ej.

Obduktion kræver samtykke

Forslaget støttes af Dansk Patologisk Selskab og får bred politisk opbakning.

Jacob Birkler peger på, at obduktion akkurat som organdonation kræver samtykke og kan være med til at redde liv, men når danskerne ikke selv kan give deres obduktionsholdning til kende i et register, bliver det reelt de pårørende, som i en stærkt belastet situation lige efter et dødsfald skal spørges, om de vil tillade en obduktion.

Pårørende siger ofte nej

Og de pårørende svarer ofte nej - hvis de overhovedet får tilbud om obduktion, påpeger Jacob Birkler med henvisning til Danmarks ekstremt lave obduktionsrate på godt 4 procent af alle dødsfald.

Sundhedsminister Nick Hækkerup hælder mest til, at danskerne skal afklare deres holdning til obduktion med familien, men en rundringning til sundhedsordførerne viser bred politisk opbakning til forslaget.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk