Tre burkaklædte kvinder i Danmark

Antallet af burkaklædte kvinder kan tælles på en hånd, viser en undersøgelse for regeringens burkaudvalg, som i morgen vil fremlægge sine anbefalinger.

Kvinden her er klædt i niqab. En burka dækker også øjnene med et net, man kan kigge ud af. (Foto: Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Antallet af kvinder, der går med burka i Danmark, kan tælles på én hånd. Kun tre kvinder ifører sig med jævne mellemrum en burka, mens mellem 150 og 200 kvinder går med den muslimske klædedragt niqab. Heraf er mellem 60 og 80 danske kvinder, der er konverteret til islam.

Det viser en længe ventet 69 sider lang rapport, som en forskergruppe på Københavns Universitet før jul afleverede til et embedsmandsudvalg under regeringen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Forskellen på burka og niqab er, at kvinder med burka også har et net for øjnene.

Anbefalinger på vej

Regeringens magtfulde koordinationsudvalg skal i morgen diskutere anbefalingerne fra embedsmandsudvalget på baggrund af forskernes optælling.

Udvalget vil blandt andet udforme en ny vejledning til statens institutioner og til offentlige arbejdspladser om mulighederne for at bede en kvinde om at tage sin burka eller niqab af og om mulighederne for at nægte at udbetale for eksempel kontanthjælp.

Embedsmændene tager også fat på problemstillingen i forbindelse med vidner, der i retten bærer burka eller niqab.

K ville have burkaforbud

- Vi skal diskutere konkrete situationer i hverdagen nu. Om man kan køre i bus, gå til eksamen eller vidne i retten med ansigtet tildækket, siger de konservatives integrationsordfører, Naser Khader.

Debatten om et forbud mod brugen af burka og niqab skabte efter sommerferien 2009 stor splid mellem regeringspartierne. De Konservative foreslog at forbyde brugen af de muslimske klædedragter, mens flere venstremedlemmer advarede om, at forslaget var i strid med grundloven. Det samme konkluderede Justitsministeriets jurister.

Foreholdt undersøgelsens resultater mener Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, at det nu er svært at sætte lighedstegn mellem brugen af niqab og kvindeundertrykkelse.

Mange konvertitter

- Jeg er overrasket over, hvor mange danske konvertitter, der er. Man kan ikke sige, at de er mere undertrykte end folk, der frivilligt går ind i Scientology eller Moonbevægelsen. Jeg har svært ved at sige, at de ikke gør det frivilligt, siger Karsten Lauritzen.

Han har som det store flertal i Venstres folketingsgruppe hele tiden været imod et forbud mod burka og niqab. Derfor er han glad for, at kun meget få kvinder kan siges at være tvunget i burka eller niqab i Danmark.

- Jeg er glad for, at der ikke er flere. For jo færre der er, desto lettere er det at gøre noget ved det, siger han.

De konservative fastholder, at burka og niqab er et problem, som politikerne skal gribe ind over for.

- Spørgsmålet er, hvorfor de har taget dragten på. Man skal da være lidt underlig, hvis man frivilligt tager burka eller niqab på. Der må stadig være et element af tvang i det, ellers er det en provokation, siger politisk ordfører for Konservative, Henriette Kjær.

Et forbud mod burkaer og niqab er hjerteblod for Dansk Folkeparti, og undersøgelsens resultater ændrer ikke DF's syn på sagen.

- Jeg synes, at det er et højt tal. Jeg havde faktisk forventet, at det var lavere, når man hører nogle af de kritiske røster, der har været fremme. Vi er først og fremmest principielle modstandere af, hvad burkaen og niqab står for. Det er vi, uanset om der er tale om 1 eller 5.000 kvinder med niqab, siger Martin Henriksen, Dansk Folkeparti.