Tre kandidater melder sig ind i kampen om at blive Elbæks afløser

Den nuværende politiske ordfører Rasmus Nordqvist for Alternativet går efter at blive politisk leder af partiet.

Rasmus Nordqvist sidder i dag i Folketinget for Alternativet, hvor han er politisk ordfører. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

44-årige Rasmus Nordqvist stiller op som ny politisk leder for Alternativet.

Det bekræfter han over DR.

Uffe Elbæk fortalte tidligere på ugen, at han trækker sig som politisk leder. Skiftet sker på et ekstraordinært landsmøde den 1. februar.

Det er Alternativets medlemmer, der skal stemme om, hvem der skal være partiets nye politiske leder.

Rasmus Nordqvist sidder i dag i Folketinget for Alternativet, hvor han er politisk ordfører og dermed har han været nummer to efter Uffe Elbæk. Han har været aktiv fra partiets start i 2013 og blev valgt ind i Folketinget i 2015.

- Jeg synes, det er så vigtigt, at der fortsat er et stærkt alternativ i Danmark og i dansk politik. Der er behov for en grøn samfundsforandrende stemme, og jeg tror på, at jeg kan stå i spidsen for det og fortsætte det arbejde, vi har lavet de sidste seks år.

Hvorfor er det lige dig, der er den rigtige mand til det arbejde?

- For det første min erfaring. Jeg tror på, det er vigtigt, at der sidder en, som også har erfaring fra det parlamentariske. Fordi vi skal styrke vores arbejde på de parlamentariske niveauer i både byråd, regionsråd og i Folketinget. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at det bliver en, der har de erfaringer, der står i spidsen politisk for os.

Alternativet har jo altid slået sig op på at gøre tingene på en anden måde og ved at tage nogle folk ind, der vil gøre tingene på en anden måde. Nu taler du om, det er vigtigt at have parlamentarisk erfaring. Taler du ikke som en mand, der er blevet en del af systemet?

Rasmus Foged arbejder til daglig som sekretariatschef ved Retten i Aarhus.

- Det ville da godt nok være hurtigt, hvis jeg blev set som en, der kommer helt inde fra systemet. Jeg har siddet i Folketinget i en enkelt periode og er lige blevet genvalgt. Jeg tror på, at den erfaring, jeg har med mig, kan være med til at styrke os som politisk grøn bevægelse. Så det er derfor, at jeg stiller op, siger Rasmus Nordqvist.

Satser på venlig revolution

Nordqvist er den tredje kandidat, der melder sig på banen. De andre to er noget mere ukendte.

Den ene er Rasmus Foged, der sidder i regionsrådet i Region Midtjylland. Han arbejder som sekretariatschef ved Retten i Aarhus.

- Jeg mener, jeg har nogle relevante erfaringer og kvalifikationer at byde ind med. Og jeg har lysten, energien og visionerne til at gøre det.

Hvad er det for nogle relevante erfaringer og kvalifikationer du har i den her sammenhæng?

- Jeg har arbejdet som leder de sidste otte ni år ved domstolene og har dermed en del ledelseserfaring. Så har jeg været aktiv i Alternativet i omkrig fem år og været folkevalgt i regionen. Så jeg også en del erfaring med det egentlige praktiske politiske arbejde.

Men er der ikke en kæmpe forskel på at være lokalpolitikere i regionsrådet og have en karriere i det offentlige og til til at være politisk leder, hvor man skal lede et politisk parti på Christiansborg og styre store forhandlinger og den slags?

- Jo, der er da en kæmpe forskel. Jeg siger også bare, at det er nogle relevante erfaringer, jeg har. Jeg er klar over, at det bliver en kæmpe opgave og en kæmpe udfordring. Men jeg mener, jeg har noget ballast, som gør, at jeg vil være klædt godt på til at går ind i det.

Rasmus Nordqvist stiller også op og mange ser ham som favorit. Hvordan ser du dine egne muligheder for at blive den nye politiske leder?

- Jeg tror godt, jeg vil jeg tilslutte mig analysen af, at Rasmus er favorit. Og det ville også være en rigtig god løsning. Det er jeg ikke i tvivl om. Jeg har ikke på nogen måde noget at udsætte på ham.

Hvordan vil du så vurdere din egen chancer?

- Man kan vel kalde mig for en outsider, siger Rasmus Foged.

Mette Rahbek håber at få de 100 stillere, som det kræves for at kunne stille op som politisk leder.

Den anden er Mette Rahbek fra Fyn. Hun er tidligere stillet op til folketingsvalg og kommunalvalg uden at blive valgt. På Facebook forklarer hun også, hvorfor hun har valgt at stille op.

- At overtage posten som politisk leder for Alternativet efter Uffe bliver ingen nem opgave. Men det skal det heller ikke være, for vi har meget at udrette endnu. Jeg er ikke 'den næste Uffe' - jeg er den nye Mette.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter