Tre spørgsmål til Ringberg: Hvor står Alternativet efter krisemøde?

Formand Josephine Fock er af anonyme kilder blevet kaldt "fysisk grænseoverskridende".

Hvor står Alternativet efter deres spritnye formand af anonyme kilder er blevet beskyldt for "grænseoverskridende" adfærd? DR's politiske analytiker Jens Ringberg svarer på tre centrale spørgsmål. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der er gået blot få uger siden, Josephine Fock overtog formandskabet i Alternativet efter Uffe Elbæk. Men siden er den nyvalgte leder blevet genstand for anonyme beskyldninger om "fysisk overskridende adfærd", der tæller ruskeri.

Anklager, som Josephine Fock afviser.

På baggrund af kritikken holdt Alternativets hovedbestyrelse i går aftes møde med Josephine Fock for at drøfte sagen.

Og efterfølgende lød meldingen, at man bakker fuldt op om Josephine Fock som formand for Alternativet.

- Vi har hørt Josephines perspektiv, vi har forholdt os til de skriftlige vidneudsagn, vi har fået, og vi talt om ledelsesprincipper. Det udløser vores tillidserklæring, siger Jesper Callesen, der er talsmand for Alternativets hovedbestyrelse til DR Nyheder.

Sagen er dog alligevel ikke lukket helt ned. Ifølge Jesper Callesen har hovedbestyrelsen nedsat en mindre gruppe, der skal sørge for et trygt rum, hvori de anonyme kilder, der har udtalt sig til Information, kan træde frem.

- Vi tager den kritik meget alvorligt. På nuværende tidpunkt har vi ikke nogen vidneudsagn, der godtgør, at der har været ruskeri eller krænkende handlinger, der gør, at vi ikke skulle have tidllid til Josephine Fock, men det er klart, at er der nogen, der henvender sig, så taler vi med dem, siger han.

Så hvor efterlader det partiet og dets spritnye leder?

Det svarer politisk analytiker i DR Nyheder Jens Ringberg på.

1

Hvor står partiet nu?

Alternativets medlemmer af Folketinget er Susanne Zimmer, Rasmus Nordqvist, Torsten Gejl, Sikandar Siddique og Uffe Elbæk. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Hvis ikke Alternativet skulle kastes ud i en stor krise, så var det nødvendigt med fuld opbakning til Fock fra hovedbestyrelsen. For tænk, hvis hovedbestyrelsen havde udtrykt mistillid. Så havde Josephine Fock været færdig, blot få uger efter hun blev valgt.

Denne situation, hvor hovedbestyrelsen udtaler en tillid til Josephine Fock, samtidig med at de nedsætter en gruppe, hvor nogen stadig kan sige dårlige ting om hende, det er som at have en træls økse hængende over nakken og bestemt ubehageligt.

Partiet kan håbe på, at sagen lukkes hurtigt, og at der falder lidt ro. Både omkring selve partiorganisationen, men også omkring arbejdet i Folketinget, hvor folketingsgruppen skal arbejde sammen med en leder, der ikke er valgt ind på Christiansborg – og som flere af dem ikke ønskede.

2

Hvilken betydning har sagen for Josephine Fock, der jo er spritny leder?

Josephine Fock (Å) har ikke ligefrem fået den bedste start på sit formandsskab, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Mest af alt ville hun ønske at kunne tage fat på arbejdet med fuld opbakning fra hovedbestyrelsen – og som valgt af medlemmerne. Men hun har fået alt andet end en ønskestart på posten. Det er en tillid med en lille form for håndbremse, der er sat på hendes arbejde, når hovedbestyrelsen opfordrer anonyme kilder til at tale med dem i et trygt forum.

Så kan man gå og spekulere, om der er noget, der kommer frem. Det er en ubehagelig situation, og det er ikke en god start for en leder.

3

Vil denne her sag forfølge dem og få betydning for Alternativet?

Alternativet skal nok være glade for, at der er længe til næste valg, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Med mindre der kommer flere anonyme kilder og retter beskyldninger mod Fock, så glider den her sag nu ind i Alternativets historie på linje med de andre skandalesager, der har været – og den interne uro, partiet har været ramt af. Men jo også sammen med selve valgprocessen for nylig, som alle i Alternativet var meget stolte af.

Uanset hvad, så er det nok godt for partiet, at der er længe til næste folketingsvalg, så Alternativet har tid til at prøve at overbevise folk om, at de skal have en stemme.

DR Nyheder arbejder på at få en kommentar fra Josephine Fock.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk